Проучване: Кориолус срещу човешки папиломен вирус

Гъбата Кориолус (Coriolus versicolor) се използва от векове в традиционната китайска медицина и е известна с това, че притежава множество терапевтични ползи за човешкото здраве. Изследванията показват, че лекарствената гъба съдържа големи количества бета-глюкани, които оказват мощен имуностимулиращ ефект. Някои проучвания показват, че гъбата Кориолус има потенциални противовирусни свойства, като учени установяват, че нейният прием може да окаже лечебен ефект при пациенти с човешки папиломен вирус (ЧПВ).

Изследователите д-р Хосе Силва Куто (Dr. Jose Silva Couto) и д-р Даниел Перейра Да Силва (Dr. Daniel Pereira da Silva) от отделението за патология на маточната шийка към Португалския институт по онкология (Portuguese Institute of Oncology) в Коимбра, представят своите открития относно приема на Кориолус при лечението на ЧПВ на 20-ия Европейски конгрес по акушерство и гинекология в Лисабон, Португалия. Това проучване предоставя обещаващи резултати за ролята на имуностимулиращите добавки при подобряване на състоянието на пациентите, страдащи от вирусното заболяване.

Учените оценяват ефикасността на екстракта от Coriolus versicolor при пациенти, инфектирани с ЧПВ и с нискостепенна сквамозна интраепителна лезия (LSIL). В проучването са включени общо 43 пациента с ЧПВ, които са разпределени в две групи: контролна група (21 пациента), които не приемат никакво лечение, и лечебна група (22 пациента), които получават екстракт от Coriolus versicolor за период от една година (6 таблетки / ден, т.е. 3g / ден). Пациентите, получаващи лекарствената гъба, са на средна възраст от 31,7 години (минимална възраст 19, максимална възраст 49 години). Контролната група пациенти са на средна възраст от 33,4 години (минимална възраст 19 и максимум 51 години).

При първото наблюдение на пациентите се извършват колпоскопия, биопсия и типизация на ЧПВ. Цитологичните изследвания на шийката на матката (цитонамазка) определят статута на заболяването на пациентите. Участниците в изследването са подложени на колпоскопия, цитологично изследване на цервикалния епител и типизиране на ЧПВ след 4 месеца и отново 1 година след назначаване на лечението (в края на периода на приема на екстракта). Освен това учените провеждат анализ за оценка на възможните нежелани реакции от приема на добавката с Кориолус.

Резултатите от проучването показват, че след 1 година от началото на лечението при 13 от общо 18 пациента в групата, приемаща екстракт от Coriolus versicolor, се установяват нормални цитологични изследвания (72,5%), докато в контролната група тези наблюдения са при едва 10 от пациентите (47,5%).

От 39 пациента 22 са положителни за „високорискови“ подвидове на ЧПВ. Общо 10 от тези пациенти са в групата на прием на екстракт от Кориолус и 12 в контролната група. След 1 година 9 от 10-те участника в групата, приемаща лекарствената гъба, са с установен „нискорисков“ статус на заболяването (90%), докато в контролната група тези резултати се наблюдават при едва 1 от 12-те пациента. (8,5%).

Учените установяват, че приемът на екстракт от Кориолус за период от една година води до значителна регресия на цервикалната дисплазия (LSIL) и индуцира изчистването на високорисковите подтипове на ЧПВ, отговорни за рака на маточната шийка.

В момента ние вярваме, че оптималният период за получаване на положителни резултати от приема на екстракт от Кориолус може да бъде по-кратък от 6 месеца. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи най-добрият начин за намаляване на периода на лечение. Това би допринесло както за намаляване на разходите за терапията, така и за по-бързо подобряване на здравословното състояние на пациентите“, отбелязва д-р Куто.

Източник:

https://www.prweb.com/releases/2008/04/prweb897204.htm