Гъбата Кориолус (Coriolus versicolor), наричана още „Пуешка опашка“, е една от най-ценните лекарствени гъби и се използва от векове за терапевтични цели в Азия. Виталната гъба е известна с това, че носи множество ползи за човешкото здраве. Гъбата Кориолус оказва благотворно влияние върху имунната система и е отлично допълващо средство към терапиите за борба с рака.

Гъбата Кориолус и нейните полезни свойства

Както вече споменахме, приемът на лекарствената гъба Кориолус носи редица ползи за нашето здраве. В нейния състав влизат ценни полизахариди, микроелементи и витамини, които укрепват имунитета и подпомагат борбата с редица заболявания.

Гъбата Coriolus versicolor съдържа полизахаропептиди, включително полизахарид-К (PSK) и полизахарид-пептид (PSP). Тези биоактивни компоненти имат изразен имуномодулиращ ефект и подпомагат организма при широк спектър от заболявания.

Лекарствената гъба е сред най-мощните природни средства за борба с болестотворни патогени като вируси, бактерии и гъбички. Проведени са много изследвания, които показват, че нейният прием оказва терапевтичен ефект при пациенти, страдащи от HPV (човешки папилома вирус).

Освен това гъбата Пуешка опашка има високо съдържание на антиоксиданти, включително фенолни съединения. Антиоксидантите предотвратяват клетъчните увреждания, вследствие на оксидативния стрес – състояние, причинено от дисбаланс между антиоксиданти и реактивни молекули, наречени свободни радикали.

Как гъбата Кориолус спомага за борба с рака?

Лекарствената гъба представлява все по-голям интерес за научния свят. Това се дължи на нейните ценни терапевтични свойства. Установено е, че биоактивните компоненти на гъбата Кориолус подобряват активността на имунните клетки, които се борят с рака. Освен това е доказано, че полизахаридите, влизащи в състава на виталната гъба, оказват директен цитотоксичен ефект върху различни ракови клетъчни линии.

Лекарствената гъба кориолус в борбата с рака

Нека разгледаме какво показва науката относно ефекта на гъбата Кориолус при различни видове онкологични заболявания:

 • Рак на гърдата

  Проучване от 2012 г. изследва ефекта от приема на прах от гъбата Кориолус при общо 9 жени с рак на гърдата. Резултатите показват, че приемът на лекарствената гъба подобрява имунния статус на участниците, които са подложени на стандартна терапия за лечение на заболяването.

  Научен доклад от 2008 г. разглежда проучвания относно приложението на гъбата Кориолус и нейните полизахариди при борбата с рака на гърдата. Учените заключават, че лекарствената гъба е отлично допълващо средство към конвенционалните терапии за лечение на това онкологично заболяване.

 • Левкемия

  Проучване, публикувано през 2013 г., показва, че екстрактът, получен от гъбата Пуешка опашка, унищожава ефективно левкемични клетки.

  Учените сравняват ефекта от самостоятелното приложение на гъбата Кориолус и комбинацията ѝ с лекарствената гъба Рейши.

  Изследователите установяват, че комбинацията от виталните гъби има по-мощно действие при унищожаването на раковите клетки. Според тях това се дължи на факта, че двете лекарствени гъби влияят на различни биологични процеси.

  Изследователски доклад от 2019 г. разглежда 23 клинични изпитвания, включващи над 4200 онкологично болни пациенти.

  Учените установяват, че съвместният прием на лекарствените гъби Кориолус и Рейши увеличава общата преживяемост на пациентите и подобрява значително тяхното качество на живот. Тези ефекти се разглеждат при пациенти с рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на стомаха и рак на дебелото черво.

 • Рак на дебелото черво

  Проучване от 2019 г. изследва ефектите от приложението на комбинацията от лекарствените гъби Кориолус и Мейтаке (Grifola frondosa) при клетъчни линии на рак на дебелото черво.

  Резултатите показват, че заедно двете витални гъби успешно предотвратяват разпространението на раковите клетки. Освен това изследователите установяват, че съвместният прием на лекарствените гъби подобрява ефективността на химиотерапевтика Флуороурацил (5-fluorouracil), който често се използва за лечението на колоректален рак.

 • Рак на белия дроб

  Научен доклад от 2015 г. разглежда 11 клинични и 17 предклинични проучвания при пациенти с рак на белия дроб, подложени на лъчетерапия. Учените заключават, че приемът на екстракт (PSK) от гъбата Кориолус подобрява ефективността на конвенционалната противоракова терапия и повишава общата преживяемост на пациентите.

  Също така, екстрактът от лекарствената гъба подобрява имунната функция и качеството на живот на участниците в проучванията.

 • Други видове онкологични заболявания

  Доказано е, че гъбата Кориолус е полезно допълващо средство (адювант) при лечението на различни видове онкологични заболявания. Например, научен доклад разглежда 8 проучвания, включващи над 8 000 пациенти с рак на стомаха, подложени на химиотерапия за лечение на заболяването. Учените установяват, че приемът на екстракт (PSK) от виталната гъба подобрява ефективността на конвенционалната терапия и намалява тежестта на нежеланите странични ефекти от нейното провеждане.

  Проучванията показват, че екстрактът от Кориолус се бори ефективно с раковите клетки на простатата, шийката на матката, яйчниците и черния дроб. Тези нейни мощни противотуморни свойства правят лекарствената гъба особено подходящ избор за подкрепа на имунната система при борбата с много видове онкологични заболявания.

Кориолус 30% полизахариди

Как се приема гъбата Кориолус?

В традиционната китайска медицина гъбата Кориолус често се използва под формата на чай. За редица хора това е предпочитан вариант за прием на лекарствената гъба.

Когато обаче виталната гъба се използва при терапията на определено заболяване, е за предпочитане приемът ѝ да бъде под формата на гъбен екстракт за получаване на максимален терапевтичен ефект. Екстрактът от гъбата Кориолус съдържа големи концентрации на едни от най-ценните компоненти на лекарствената гъба – нейните полизахариди. Именно тези биоактивни съединения са отличен помощник при борбата с онкологични и други тежки заболявания.

Преди да предприемете приема на гъбата Кориолус като допълваща терапия се препоръчва консултация с лекар-микотерапевт, който да определи необходимите приемни дози за постигане на желания ефект.

Източник:

www.healthline.com/health/cancer/turkey-tail-mushroom-cancer