Адаптогените са клас билки и гъби, които имат свойства за намаляване на негативните ефекти от стреса върху тялото.

Те се характеризират с това, че повишават устойчивостта на организма към физически, биологичен и химичен стрес и помагат за неговото нормално функциониране.

Важно е да се отбележи, че термините „лекарствен“ и „адаптогенен“ имат различно значение. Лекарствените гъби имат терапевтични ефекти, включително противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.

Терминът „адаптоген“ обаче се отнася конкретно до това как дадено вещество може да повлияе на реакцията на организма към стрес.

В статията ще се запознаем с основните лекарствени гъби с адаптогенни свойства и техния ефект върху нашето здраве.

Кои витални гъби са адаптогени?

Гъбата Кордицепс

Гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis)

Кордицепсът е вид лекарствена гъба, която има потенциални свойства за намаляване на увреждащия ефект на стреса върху тялото.

Проучване от 2014 г. при 18 мъже изследва ефектите от приема на комбинация от Cordyceps sinensis и златовръх (Rhodiola crenulata) – растение с адаптогенни свойства – при тренировки на голяма надморска височина.

Учените установяват, че техният прием в продължение на 2 седмици води до подобрения в реакцията към стрес и до намаляване на умората в сравнение с плацебо.

Друго проучване показва, че приемът на Кордицепс в комбинация с гъбата Рейши (Ganoderma lucidum) помага за защита на спортистите от физическия стрес от претрениране.

Гъбата Херициум

Гъбата Херициум (Hericium erinaceus)

Херициум, известна още като „лъвска грива“, е друг вид витална гъба, която попада в групата на изявените адаптогени.

Изследванията при животни показват, че екстрактът от Херициум може да помогне за намаляване на увежданията във функциите на невротрансмитерите, вследствие на стреса.

Също така, лекарствената гъба може да намали нивата на възпалителните маркери интерлевкин 6 (IL-6) и фактор на туморна некроза-алфа (TNF-α), които се увеличават в отговор на стреса.

Освен това е установено, че биоактивните вещества в гъбата Херициум подобряват активността на мозъчно-извлечения невротрофичен фактор (BDNF) при мишки.

BDNF е протеин, който е от съществено значение за мозъчната функция. Проучванията показват, че намалените нива на BDNF могат да увеличат податливостта към стрес и депресия.

Рейши 30% полизахариди

Гъбата Рейши (Ganoderma lucidum)

Гъбата Рейши помага за поддържане на нормалната функцията на надбъбречните жлези, чиято основна роля е секрецията на кортизол – хормон, който помага на организма да реагира на стрес.

Едно малко проучване при мъже спортисти показва, че приемът на комбинация от Рейши и Кордицепс помага на организма да се предпази от свързаните със стреса увреждания, които спортистите изпитват поради претрениране.

Изследване от 2020 г. установява, че лечението с гъбата Рейши намалява предизвиканото от стрес възпаление на мозъка при гризачи, изложени на ниски нива на кислород, и оказва защитен ефект върху нервите и паметта.

Изследователите смятат, че лекарствената гъба предпазва от множество стресови фактори, включително ниски нива на кислород и излагане на студ. Гъбата Рейши може да помогне на организма да се адаптира по-лесно към голяма надморска височина и да предпази от планинска болест, която се причинява от ниските нива на кислород.

Проучванията показват, че трите лекарствени гъби са едни от най-полезните адаптогени, които предпазват организма от стреса и неговото увреждащо действие. Освен това виталните гъби са отлично профилактично средство за поддържане на човешкото здраве.

Източник:

www.healthline.com/nutrition/adaptogenic-mushrooms#types-potential-benefits