Всички знаем, че гъбите се използват като вкусна съставка при приготвянето на различни ястия. Освен в кулинарията обаче, някои специални гъбени видове се използват за терапевтични цели и помагат за подобряването на редица медицински състояния. Лекарствените гъби са известни с това, че оказват множество полезни ефекти върху човешкото здраве, като допринасят за поддържането на нашето физическо и психическо състояние.

Какви са потенциалните приложения на лекарствените гъби?

Известно е, че гъбите имат значителни полезни свойства, тъй като са богати на хранителни вещества, включително витамини от групата В, фибри и калий. По-специално, в състава на лекарствените гъби влизат различни биоактивни съединения, които могат да помогнат за укрепване на имунната система, подобряване на състоянието при различни заболявания, засягащи мозъка, и дори могат да помогнат при проблеми с плодовитостта.

В статията ще разгледаме четири ползи, които лекарствените гъби носят за нашето здраве.

Укрепват имунната система

Лекарствените гъби се отличават именно с това, че едно от най-изразените им свойства е техният благоприятен ефект върху функциите на имунната система. Гъби като Майтаке (Grifola frondosa) и Рейши (Ganoderma lucidum) имат значителен имуномодулиращ ефект, чрез който укрепват имунитета. Приемът на екстракт от лекарствените гъби може да допринесе за поддържането на функциите на организма при различни здравословни състояния. Както знаем, здравата имунна система може да ни помогне да се предпазим от всякакви сезонни, тежки или дори животозастрашаващи заболявания.

Намаляват нивата на кръвната захар и поддържат здравето на мозъка

Ако нивата на кръвната захар на човек не са в норма, това може да причини много здравословни проблеми като липса на енергия, затлъстяване и диабет тип 2. Доказано е, че едно от свойствата на гъбата Мейтаке се изразява в нейния благоприятен ефект за намаляване на нивата на кръвната захар. Лечебната гъба подобрява чувствителността към инсулин, като подпомага клетъчните процеси за отстраняване на глюкозата от кръвта.

Мейтаке 30% полизахариди

Подпомагат за намаляване на стреса и повишават енергията

Някои лекарствени гъби съдържат вещества, известни като адаптогени. Смята се, че тези природни елементи действат като подобряват настроението и психическото здраве. Освен това адаптогените помагат на организма да се адаптира към стреса, защитавайки го от неговите негативни въздействия, които водят до безсъние, умора и липса на енергия. Гъбите Рейши и Мейтаке притежават адаптогенни свойства и могат да помогнат за поддържане на психическото здраве и да повишат нашите енергийни нива. Смята се, че друга лекарствена гъба, наречена Херициум (Hericium erinaceus), оказва благоприятен ефект върху когнитивните функции, като подобрява концентрацията и намалява тревожността.

Допринасят за поддържането на здравето на ставите

Известно е, че лекарствените гъби притежават противовъзпалителни свойства, които допринасят за подобряването на различни здравословни състояния като артрит. Проблемите със ставите могат да причинят мъчителна болка и да възпрепятстват изпълнението на някои ежедневни дейности, което намалява нашето качество на живот.

Доказано е, че гъбите Рейши и Кордицепс (Cordyceps sinensis) могат да облекчат болката в резултат на различни ставни заболявания. Също така, гъбата Кордицепс е известна със своите благоприятни свойства, които допринасят за подобряване на плодовитостта. Редовният прием на тези мощни природни вещества може успешно да помогне за минимизиране на болката и увеличаване на шансовете за забременяване.

Медицинските гъби могат да бъдат под формата на прах и капсули за лесен и удобен прием. Препоръчително е преди предприемане на техния прием да се направи консултация със специалист, който да определи коя лекарствена гъба е подходяща според нашето здравословно състояние.

Източник:

www.hometownstation.com/news-articles/what-you-should-know-about-medicinal-mushrooms-366878