Често задавани въпроси

Какво е микология?

Микологията е наука за гъбите. Изучава морфологията, физиологията и всички останали биологични особености, които са присъщи за повечето гъби, като поставя особена тежест върху лекарствените гъби и техните свойства. С термина “микотерапия” в Западна Европа и от скоро- в България специфично се обозначава терапията с лекарствени гъби.

Къде мога да намеря миколог, който да ми помогне?

Всички лекари и натуропати, членуващи в “Общество по лекарствените гъби България” са високо квалифицирани и обучавани от германски и руски лектори миколози за работа с лекарствените гъби. Моля обърнете се на посочените в този сайт телефони към членовете на Обществото във Вашия град.

Мога ли да взимам лечебни гъби и по време на химио-терапия?

Точно по време на едно такова лечение е желателно да се взимат лечебни гъби, дори е по-добре ако започнете с приема им преди терапията. В тази насока са проведени многобройни изследвания, които доказват, че лечебните гъби по време на една химиотерапия значително намаляват страничните ефекти.

Съществува ли взаимодействие с медикаменти?

Няма причина за съмнение относно едновременния прием на лечебните гъби и други медикаменти.

Коя е правилната дозировка?

Дозирането зависи от вида на оплакванията, както и от самия пациент. Всичко е строго индивидуално. За всеки отделен случай е добре да се консултирате със специалист.

Нормална дозировка: Екстракт:  от 0,25 до 1г. на ден;

Прахообразна форма 2 до 5 г. на ден

Продължителност на приема : най-малко 3 месеца 

Висока дозировка:  удвояване на дозата; да се взима най-малко в течение не 1 до два месеца

За профилактика: горе-долу половината на нормалната доза

При всички случаи няма ограничения в продължителността на приема, както това се прави при медикаментите. Няма опасност от привикване, нито от странични ефекти. Напротив: редовния прием на лечебните гъби е изключително предимство!

Може ли съставките да бъдат унищожени, ако гъбата се приема под формата на запарка/чай?

Запарката по никакъв начин не вреди на микроелементите, напротив. Релевантните за имунната система съставки не се унищожават по този начин. Китайците често използват запарка от чай. Единствено витамините от групата B може да намалеят.

Мога ли да проведа лечение с лечебни гъби без консултация с вещо лице? 

Да, можете. И все пак  има много народни лечители, а също и някои лекари, които са запознати с микотерапията и могат да Ви консултират. Информация по въпроса можете да намерите на страниците ни под „терапевти”. Би трябвало  да информирате само че домашния Ви лекар.

Мога ли същевременно  да взимам и други хранителни добавки ? 

Това, което беше казано за медикаментите важи и тук. При допълнителен прием на хранителни добавки, витамини, минерали и други трябва да се обърне внимание на конкретния случай; трябва да се види дали е необходимо да се взимат други хранителни добавки, имайки предвид, че самите гъби съдържат много биологично активни съставки.

Мога ли да прекъсна приема на медикаментите за високо кръвно без консултация с лекар?

Не. Когато кръвното се регулира благодарение на една микотерапия, внезапното прекъсване на медикаментите на своя глава все пак не е препоръчително. Това трябва да стане бавно.

Мога ли да комбинирам лечебните гъби?

Лечебните гъби се допълват взаимно, т.е. те действат синергично. Затова често е препоръчително да се взимат едновременно. Единичната дозировка остава непроменена, но ефективността е по-голяма. Комбинация от прахообразна форма и екстракт също е възможна.

При комбинация на различните гъби също така не трябва да се надвишава значително ефективната дозировка или пък да се намалява.

Мога ли да взимам лечебните гъби с профилактична цел?

Да! Те притежават имуноукрепващ, антиоксидантен потенциал, който ни пази от вирални и бактериални инфекции, от диабет, сърдечно-съдови болести и високо кръвно както и от алергии, автоимунни заболявания и дори от рак. 

Може ли чрез капсула с екстракт от лечебна гъба да се заразим с болестта на лудата крава? 

Не, при някои доставчици капсулите не са от желатин, а 100%  от целулоза. По този начин и вегетарианците могат без притеснения да консумират гъбите. Информирайте се при закупуване от какво са направени капсулите.

Трябва ли да  намаля консумацията на хляб при прием на лечебни гъби? 

Не. Както гъби на прах така и екстракт от гъби  не съдържат калории, затова пък имат високо изразена хранителна стойност.

Вредни ли са гъбите по време на бременност?

Препоръчваме Ви да приемате лечебните гъби по време на бременност само след предварителна консултация с терапевт.

Подходящи ли са лечебните гъби и за деца? 

Да. Употребявани са дори при бебета. При деца е документирано успешно лекуване на невродермит, но и на други заболявания, защото организмът им не толкова натоварен . По принцип се препоръчва постепенно увеличаване на дозата, тъй като храносмилателната ситема още е чувствителна и гъбите могат да предизвикат газове. На децата предимно се препоръчва прахообразната форма, въпреки че напълно е възможно да се лекуват и с екстракт , например при левкемия. 

Трябва ли да спра приема на лечебните гъби преди операция? 

Тъй като почти всички гъби потискат съсирването на кръвта е добре да се прекрати приема им една седмица преди операция. Това важи особено за гъбата Аурикулария.

След колко време мога да очаквам успех от лечението? 

Често ефекта се усеща още след първите няколко дни. При хронични заболявания това се случва след горе-долу  4-6 седмици.

Кога и как би трябвало да се консумират лечебните гъби? 

За по-добро въздействие гъбите би трябвало да се взимат по време или след хранене с повече вода.Може да се предотврати подуване на стомаха, ако дозата за деня се разпредели на три пъти. Не забравяйте да пиете поне по 2 литра вода дневно.

Какво означава АHCC?

Това съкращение стои за  субстанцията Active Hexose Correlated Compound, която се добива чрез екстракция   на лечебната гъбна смес  от  мицела. Става въпрос за един монозахарид.  Тази субстанция за съжаление още не е така добре проучена както описаните в брошурата гъби; няма достатъчно клинични изследвания, но начинът на въздействие върху имунната система при лечение на различни заболявания е очевидно еднакъв. Тъй като нямаме данни за вида гъби oт които е извлечен мицелаl, а и продуктът е много скъп, не бихме го препоръчали безрезервно.

Какво означава Микоза? 

Микозата е болест, която се среща по гъбите. Предизвиква се често от  квасната гъбичка  Candida albicans,  която няма нищо общо с лечебните гъби. Кандида може  значително да наруши етсественото равновесие на микроорганизми в червата ни, а и на други места (вагина, кожа) чрез неконтролирано размножаване; това се отразява зле на здравето ни.Предимно по време на терапия с антибиотик много полезни микроорганизми биват унищожени и така  Кандида често поема контрола над нещата.

Кои странични ефекти са познати? 

Една микотерапия  няма странични ефекти, които са познати при лечение с медикаменти, а това е нейното голямо предимство. Но има хора, които са склонни към алергии и които могат да  реагират алергично на гъби при редовна консумация. Някои реагират на Ши-Таке*, особено при силна дозировка или при прием на екстракт. Получава се сърбящ обрив. Тук говорим за детоксикация, която избива през кожата. Тъй като обривът е много неприятен, дозата трябва да се намали; да се мине на лечение с друга гъба или пък да се прекрати терапията. Има случаи и на разстройство при консумация на понижаващата кръвната захар гъба Schopftintling или пък подуване на стомаха при приема на други гъби. Отговорни за газовете са трудно смилаемите белтъци в гъбите и баластните вещества.* Понякога движение или пък масаж на корема могат да помогнат. При всички случаи би трябвало да се намали дозата, за да се даде време на тялото да свикне с гъбата. Ако въпреки това след една седмица няма подобрение, тогава терапията трябва да се прекъсне. Много често може в началото на едно лечение да се засилят оплакванията, това е така нареченото първоначално влошаване; това означава, че стойностите като високо кръвно, холестерол, кръвна захар и други за известно време могат да се повишат.  При хипофункция на щитовидната жлеза приема на гъбата  Reishi* може да доведе до едно такова първоначлно влошаване и в такъв случай не се препоръчва приема и.  Често също се наблюдава циклично подобрение в процеса на лечение, например при високо кръвно или алергия.  При една микотерапия още на първата седмица се усеща значително  подобрение, което след четири седмици става по-слабо. Въпреки това трябва да се продължава лечението, тъй като  рецидивите ще стават все-послаби и после ще настъпи крайно излекуване. В единични случаи са докладвани стомашни оплаквания при прием на капсули. Тук също можем да си помогнем като махнем капсулката и изсипем съдържанието в ястие. Основният механизъм на действие при лечебните гъби се състои в цялостното  прочистване на организма от шлаки и отрови . 

Каква е разликата между гъби на прах и под формата на екстракт?

Така нареченият прах се произвежда от изсушени гъби, които се нарязват на ситно.  Той съдържа всички съставки на съответната гъба и е подходящ за ежедневен прием като осигурява на организма важни витамини и минерали. Прахът се предлага в насипно състяние и под формата на таблетки. Продуктът в насипно състояние е по-евтин, но по-трудно се дозира, а и гъбата Реиши е горчива на вкус.

Гъбите на прах могат да се взимат само с много течност или с храна. Таблетките (100% прах) са по-лесни и удобни за консумация и почти не се усеща вкуса. Екстрактите се добиват от гъба на прах и с помощта на  разтворител (вода, етанол).  Един екстракт е около 20 пъти по-концентриран от гъба на прах и съответно  неговото въздействие върху имунната система  е по-бързо и по-силно.  Екстрактите съдържат следователно разтворимите съставки на лечебните гъби, но и много други такива, особено високоактивните полизахариди, но все пак не цялата гъба в първоначалната и естествена форма, както я намираме в природата. По тази причина екстрактите* се употребяват най-често при тежки заболявания, например рак. 

Как да намеря подходящата за мен гъба?

Тъй като всеки реагира индивидуално е препоръчително да се посъветвате с микротерапевт, ако не сте сигурни  коя гъба е подходяща за Вас. В рубриката „терапевти” предлагаме списък на такива, които имат много опит в микотерапията.

Колко трае терапията с лечебни гъби?

Трудно може да се каже. По принцип една терапия трае от 3 до 6 месеца – според първоначалното състояние на пациента. Естествено всичко зависи от това дали става въпрос за хронично заболяване и дали терапията трябва да се комбинира с промяна в хранителните навици. Също така поради вече описаното циклично протичане на оздравителния процес гъбите трябва да се взимат продължително време, а не да се прекъсва терапията при първото настъпило подобрение.

Колко време мога да взимам лечебните гъби?

Нищо не пречи да се взимат в продължителен период от време, тъй като няма опасност от привикване. И все пак това не винаги е необходимо. След като здравословното състояние се е стабилизирало в повечето случаи е достатъчно да се провежда един път годишно 3-месечно лечение. Гъбите са така наречените адаптогени.

Провеждат ли се в Европа научни изследвания на гъбите?

Да, особено внимание се обръща на интересните от фармакологична гледна точка съставки, но за съжаление досега не достатъчно. Германските професори Лелей в Крефелд и проф. Линдеквист в Грайфсвалд правят такива проучвания.

Как можем да разберем, че е започнал процес на прочистване от отрови и шлаки?

Детоксикацияата често се проявява чрез силно  потене, промяна в цвета и миризмата на урината и изпражненията(често уриниране, тъмно оцветяване, меки и чести изпражнения) или пък с пъпки, дори кожни обриви. Тези явления, които са наормални и при всички случаи дори положителни траят по правило от 2 до 4 дни(в редки случаи 14 дни). Те са признак за това, че аномалиите в организма са „разпознати” и че съставките на лечебните гъби започват да действат. По никакъв начин не трябва да се спира лечението! Моля да обърнете внимание на количеството вода, която поемате – тя трябва да бъде 2литра на ден или  под формата на чай. В случай, че придружаващите терапията симптоми са по-силно изявени или траят по-дълго време,  дозировката трябва да се намали, докато приключи процесът на чистене. Така неприятните симптоми ще намалеят, но цялостният процес на чистене ще продължи по-дълго време.

error: Копирането на съдържание е забранено!