Рейши (Ganoderma lucidum) – потенциални терапевтични свойства на гъбата върху човешкото здраве

Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. – health-promoting properties. A review
MAREK SIWULSKI*1, KRZYSZTOF SOBIERALSKI1, IWONA GOLAK-SIWULSKA1,
SŁAWOMIR SOKÓŁ2 , AGNIESZKA SĘKARA3
1 Department of Vegetable Crops, Poznan University of Life Sciences, Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań, Poland
2 Department of BiosystematicsOpole University, Oleska 22, 45-052 Opole, Poland
3 Department of Vegetable and Medicinal Plants, University of Agriculture in Krakow, 29 Listopada 54, 31-425 Kraków, Poland

Понастоящем са известни 270 вида гъби, които имат различни терапевтични свойства. Едни от най-важните видове са Рейши (Ganoderma lucidum), Шийтаке (Lentinula edodes), Мейтаке (Grifola frondosa), Агарикус блазеи (Agaricus blazei), Кориолус (Coriolus versicolor) и „гъбата гъсеница“ Кордицепс (Cordyceps sinensis).

Рейши (G. Lucidum) е лечебна гъба с множество положителни ефекти върху човешкото здраве. Терапевтичните свойства на гъбата са доказани от редица проведени проучвания. G. Lucidum е богат източник на биоактивни съединения, които се откриват както в плодните тела, така и в мицела и спорите на гъбата.

Полизахаридите се смятат за основната група съединения, на които се дължат благоприятните свойства на Рейши. Основният им ефект се проявява в това, че засилват имунната система. Полизахаридите са показали при множество проведени проучвания противоракови свойства.

Друг компонент на гъбата представляват тритерпените/ ганодермичната киселина. Те имат хепатозащитни свойства, като също така могат да намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта. Тритерпените проявяват антихистамичен, противораков и антивирусен (ХИВ) ефект. В състава на G. lucidum влизат също и множество полезни протеини, нуклеозиди и нуклеотиди.

Едни от най-важните благоприятни свойства на Рейши включват: имуномодулиращ ефект, противоракови свойства, антибактериални свойства, антивирусни свойства, антиатеросклерични свойства, хепатозащитни свойства. Рейши подобрява състоянието при диабет и забавя процесите на стареене. G. lucidum има и благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като също така може да предотврати развитието на язва.

Имуномодулиращи свойства

G. lucidum съдържа вещества като β-D-глюкани, протеини и тритерпени, които имат имуномодулиращи свойства. Те могат да стимулират активността на макрофагите, NK „клетките убийци“, Т-лимфоцитите, както и на други клетки на имунната система. Ин витро проучвания показват, че воден екстракт от Рейши стимулира синтеза на интерлевкини IL-2, IL-10, IL-1β, IL-6, тумор некротизиращ фактор (TNF-α) и интерферони.

Открито е също, че екстракт от спори на G. lucidum увеличава броя на макрофагите и NK-клетките в миши модели, като инхибира канцерогенезата.

Рейши съдържа съединения, които потискат алергичната реакция, посредством повлияване на мастоцитите и B-лимфоцитите.

Противоракови свойства

Проучвания показват, че употребата на Рейши има обещаващи противоракови ефекти. Открито е, че приемът на G. lucidum намалява растежа на K562 левкемични клетки и MCF-7 клетки от рак на гърдата и матката.

При проведено проучване, се наблюдава намаляване на туморни образувания при животни, дължащо се на разрушаване на кръвоносните съдове. По този начин е намален притока на кръв към туморите, което води до некроза, причинена от Т-лимфоцитите и синтеза на TNF-α.

Доказано е, че антираковия ефект на Рейши се дължи и на инхибирането на ДНК полимеразата. Приемът на масло от спорите на G. lucidum засилва имунния отговор срещу ракови клетки и подобрява процента на преживяемост при животни. Открито е, че протеинът LZ-8, който се съдържа в Рейши, инхибира пролиферацията на раковите клетки и индуцира клетъчната смърт, при HL60 човешки левкемични клетки.

Антибактериални свойства

Някои съединения, извлечени от G. lucidum, проявяват антибактериални свойства. Те потискат развитието на Грам-положителни и Грам-отрицателни бактериални видове. Екстрактът от Рейши може да потисне развитието на Helicobacter pylori – бактерията, отговорна за развитието на язва и рак на стомаха. В гъбата са открити и някои вещества, които имат антимикотични свойства. Екстракт от мицела на Рейши инхибира растежа на Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum и Physalospora piricola.

Проучване, проведено от Хелено et al., доказва антибактериалния и антимикотичния ефект на Рейши. Екстрактът показал по-силна активност от тази на антибиотиците ампицилин и стрептомицин, срещу развитието на Staphylococcus aureus и Bacillus cereus.

При изследване на Шах et al., метанолов екстракт от G. lucidum проявява антимикробна активност срещу бактериални видове като Bacillus cereus, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Pseudomonas aeruginosa.

Антивирусни свойства

Ганодермичната киселина, извлечена от плодните тела на Рейши, проявява антивирусна активност срещу ХИВ, вируса на Епщайн-Бар и други. Водоразтворимите вещества GLhw, GLlw, и разтворимият в метанол GLMe-1-8, извлечени от плодните тела на гъбата, инхибират репликацията на вируса на грип А. Полизахаридите могат да окажат директен ефект върху хепатит B, а ганодермичната киселина проявява активност срещу вируса херпес симплекс тип I.

Антидиабетни свойства

Рейши може да окаже антидиабетен ефект. Проучванията върху животни показват, че полизахариди, извлечени от G. lucidum (ганодерани B и D), показват хипогликемичен потенциал. Клинични проучвания, включващи пациенти с диабет тип II, потвърждават, че екстрактът от Рейши е ефективен за понижаване на нивата на кръвната захар, като резултатите са сравними с тези на инсулина и с перорални лекарства против диабет. Предклинични проучвания при плъхове показват, че употребата на Рейши води до защитни свойства срещу диабетна нефропатия.

Хепатозащитни свойства

Ganoderma lucidum защитава чернодробните клетки. При проведено проучване върху мишки, екстракт от тритерпени, съдържащи се в Рейши, показали хепатозащитен ефект, който вероятно се дължи на засилена способност за изхвърлянето на свободните радикали от черния дроб. Клинично изследване проследява 6 месечната употреба на препарат, съдържащ полизахариди от Рейши при пациенти с хроничен хепатит В. Изследователите наблюдавали нормализиране на нивата на аминотрансферазата.

Предпазва сърдечно-съдовата система

Рейши има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, който се изразява в това, че може да намалява нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта и да нормализира кръвното налягане. В клинични проучвания, включващи пациенти с първичен стадий на хипертония, се наблюдава нормализиране на кръвното налягане след двумесечен прием на екстракт от G. lucidum. Други проучвания показват, че екстрактът от Рейши понижава нивото на липидите в кръвта и предотвратява развитието на атеросклероза при плъхове. Доказано е, че съединенията под формата на полизахаридни и пептидни комплекси имат защитен ефект по отношение на ендотелните клетки на кръвоносните съдове при хора.

Противовъзпалителни свойства

Проучванията при животни показват противовъзпалителните свойства на екстракта от Рейши и неговия защитен ефект срещу колит. Гупта et al. твърдят, че лиофилизиран воден екстракт от G. lucidum оказва значителен заздравяващ ефект върху лигавицата на стомаха.

Гъбата Рейши се счита за обещаващо фармацевтично средство, поради изобилието от биоактивни вещества, които се съдържат в нея. Тези съединения, с потенциално благоприятни за здравето свойства, е най-добре да бъдат извлечени от плодните тела на гъбата. Заслужава си да бъдат извършени допълнителни проучвания относно нейните свойства, предвид това, че може да помогне за подобряване на здравословното състояние на хората в световен мащаб.

Източник:

MAREK SIWULSKI*1, KRZYSZTOF SOBIERALSKI1, IWONA GOLAK-SIWULSKA1, SŁAWOMIR SOKÓŁ2, AGNIESZKA SĘKARA3 Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. – health-promoting properties. A review. 10.1515/hepo-2015-0026

https://www.researchgate.net/publication/282159661_Ganoderma_lucidum_Curt_Fr_Karst_-_health-promoting_properties_A_review