Противовъзпалителните свойства на гъбата Херициум (Hericium erinaceus)

Хроничното възпаление е все по-често срещано здравословно състояние, което засяга редица хора по света. В световен мащаб се изчислява, че хроничните възпалителни състояния са една от водещите причини за смъртност сред хората.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че ще има увеличение на процента на заболявания, свързани с хронично възпаление. Тези медицински състояния включват хронични респираторни заболявания, затлъстяване, рак, инсулт, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Учените продължават да провеждат изследвания, за да разгледат различните фактори, допринасящи за възпалението. Според тях това се дължи на редовен и увеличен прием на нездравословни и преработени храни.

Излагането на токсини също може да доведе до развитието на хронично възпаление, което може да причини сериозни здравословни състояния, ако не се контролира.

Според експерти е изключително важно да се предприемат мерки за намаляване на нивата на възпаление. Природата ни предоставя редица естествени средства, притежаващи противовъзпалителни свойства – едно такова средство е гъбата Херициум/Лъвска грива (Hericium erinaceus).

Гъбата Херициум, известна още като „лекарствена“ гъба, представлява голям интерес в научноизследователската общност, тъй като оказва лечебен ефект при борбата с редица здравословни състояния, включително с възпалението.

Някои изследвания предполагат, че Hericium erinaceus (Херициум) съдържа вид въглехидрати, наречени олигозахариди. Изследователите предполагат, че нейните олигозахариди имат мощни имуностимулиращи, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства.

Това означава, че тези съединения могат да предотвратят възникването на усложнения, причинени от възпалителните процеси.

През 2015 г. в Япония учени провеждат проучване, в което се установява, че употребата на гъбата Херициум (Hericium erinaceus) води до намаляване на възпалението, което засяга мастната тъкан. Експертите отдавна предупреждават, че възпалението на мастната тъкан допринася за развитието на метаболитен синдром.

Според здравните експерти метаболитният синдром се отнася до група състояния, които допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет. Това означава, че приемът на лекарствената гъба може да бъде превантивно средство срещу възпалителни процеси.

В допълнение към своите мощни противовъзпалителни свойства, гъбата Херициум (Hericium erinaceus) осигурява и редица други ползи за човешкото здраве. Лекарствената гъба е известна още и със своя противораков ефект, както и със способността си да поддържа здравето на мозъка и да подобрява паметта.

Източник:

https://newswire.net/newsroom/pr/00123569-mounting-research-studies-suggest-lion-s-mane-is-a-strong-anti-inflammatory-mushroom.html