Лекарствени гъби срещу рак на простатата

Според ново изследване, публикувано в „Международен журнал за рака“ (International Journal of Cancer), консумацията на гъби няколко пъти седмично може да помогне за превенцията на рак на простатата.

В проучване са включени 36 499 японски мъже (на възраст 40-79 години), като в рамките на 13 години това онкологично заболяване се развива при 1204 (3,3%) от тях. Мъжете над 50 години, които обичайно консумират гъби веднъж или два пъти седмично или, още по-добре, 3 или повече пъти седмично, имат 8% и 17% по-нисък риск от развитие на рак на простатата спрямо тези, които консумират гъби по-малко от веднъж седмично.

„За съжаление не е напълно ясно какви видове гъби консумират лицата в проучването, така че е трудно и да открием коя конкретна гъба е допринесла най-много. Също така, механизмът на благотворното въздействие на гъбите в превенцията и лечението на рака на простатата предстои да бъде изяснен“, казва водещият автор на проучването, д-р Шу Джан (Dr. Shu Zhang) от Университетското училище за обществено здраве на университета в Тохоку, Япония.

Изследователите отбелязват, че в състава на гъбите Шийтаке (Lentinula edodes) и Мейтаке (Grifola frondosa) влизат големи количества на антиоксидантите L-ерготионеин и глутатион, които имат мощна противоракова активност. Освен това, проучвания до тук показват, че екстракти от гъби като Агарикус (Agaricus blazei), Рейши (Trametes versicolor), Кордицепс (Cordyceps sinensis) и Копринус (Coprinus comatus) инхибират клетъчната пролиферация в клетъчни линии на рак на простатата и на някои други видове рак и ограничават прогресията на заболяването, като възпрепятстват възникването на лекарствена резистентност.

В тази връзка екстракти от изброените т.нар. „лекарствените гъби“ са отличен метод за превенция и природна терапия в борбата с онкологичните заболявания.

Имюн модулатор

Източник:

https://www.renalandurologynews.com/home/news/urology/prostate-cancer/mushrooms-diet-may-reduce-prostate-cancer-risk/