Лекарствени гъби срещу онкологични заболявания при домашните любимци

Освен при хората, онкологичните заболявания са водеща причина за смъртност и при домашните любимци като кучета и котки. Изследванията показват обаче, че медицинските гъби (наричани още „лекарствени“), които се използват от векове в Традиционната китайска медицина, могат да окажат инхибиращ ефект спрямо анормалния клетъчен растеж при животни и хора.

Според Американската ветеринарномедицинска организация почти 50% от всички кучета и 32% от котките над 10-годишна възраст развиват раково заболяване. Освен това домашните любимци в по-ранна възраст имат нарастващ риск от заболяването.

За да защитят своите домашни любимци, американските изследователи изучават така наречените „лекарствени“ гъби и тяхната ефективност в борбата с рака и други животозастрашаващи заболявания.

Някои лечебни гъби съдържат вещества с противоракова активност и имуномодулиращи свойства, които могат да помогнат при превенцията и лечението на рака и други тежки заболявания“, казва д-р Франк Маркленд (Dr. Frank Markland), професор по биохимия и молекулярна медицина в Университета на Южна Калифорния, САЩ. „Тези свойства са доказани в редица проучвания при кучета и котки.

Медицинските гъби са известни с това, че имат изключително високо съдържание на антиоксиданти и други жизненоважни, биологично активни съединения, за които е доказано, че укрепват имунната система и помагат за постигане на дълголетие:

  • Гъбата Кориолус, наречена още „Пуешка опашка“ (Trametes versicolor): Тази лечебна гъба се използва от векове в азиатската медицина за лечение на редица здравословни състояния. Тя съдържа значителни количества полизахаропептиди (PSP), за които е доказано, че забавят туморния растеж при кучета и подобряват процента на преживяемост при животните с тежки онкологични заболявания.
  • Гъбата Рейши (Ganoderma lucidum/Reishi): Тази дървесна гъба е известна като една от най-добрите естествени „суперхрани“ и се използва от хилядолетия за борба с възпаления, рак, сърдечно-съдови заболявания, хормонални дисбаланси и други. Гъбата Рейши съдържа бета-глюкани, които повишават нивата на Т-клетките на имунната система и понижават възпалителните реакции, причинени от стрес, неправилна диета и други фактори на околната среда. Освен това гъбата съдържа ганодерни киселини, за които е доказано, че понижават нивата на холестерола и кръвното налягане.
  • Гъбата Шийтаке (Lentinula edodes/Shiitake): Гъбата е известна с това, че осигурява противовирусна, антибактериална и противогъбична защита и помага за контрола на кръвната захар и за намаляване на възпалението. В нейния състав влизат всичките осем незаменими аминокиселини и се използва за лечение на сърдечни заболявания, хепатит, високо кръвно налягане и инфекциозни заболявания.
  • Гъбата Мейтаке (Grifola frondosa/Maitake): Мейтаке съдържа множество витамини и биоактивни вещества, които стимулират имунната система и насърчават естествения хормонален баланс и здравия растеж на клетките. Тази лечебна гъба съдържа бета-глюкани, които подсилват имунитета и инхибират анормалния клетъчен растеж. Тя се използва от десетилетия в азиатската медицина за намаляване на токсичните ефекти от химио- и лъчетерапията.

Като любител на домашните любимци смятам, че има смисъл съединенията, които науката е идентифицирала в лечебните гъби да бъдат включени в хранителния режим на вашия домашен любимец или още по-добре – да бъдат приемани под формата на хранителни добавки“, казва д-р Маркланд.

Имюнити 365 - лекарствени гъби срещу онкологични заболявания при домашните любимци

Лекарствените гъби са широко използвани при превенцията и лечението на онкологични заболявания. За да се възползваме максимално от техните лечебни свойства, се препоръчва прием само на хранителни добавки от доказани производители, съдържащи висококонцентрирани екстракти от плодното тяло на гъбите, а не от мицел (който е значително по-евтин), което гарантира максимално добро въздействие върху организма на хора и животни. Научните проучвания показват, че приемът на лекарствени гъби е едно от най-добрите средства за подобряване на общото здравословно състояние и за лечението на редица заболявания.

*При нужда от консултация с ветеринарен специалист по лекарствените гъби в България:

гр. София – д-р Рина Павлова, тел.: 0888 329 506
гр. Бургас – Борислав Пеев, тел.: 0879 890 242

Източник:

https://www.prnewswire.com/news-releases/4-medicinal-mushrooms-that-may-protect-your-pet-against-cancer-300983184.html