Консумацията на гъби и ползите за нашето здраве: превенция на рака

Въпреки че съществуват хиляди видове гъби, обикновено в менюто ни влизат едва около 25 от тях. Гъбите се различават по размер, форма и хранителна стойност, но общото между тях е, че всички те съдържат полезни за здравето вещества.

Гъбите имат дълга история с културно значение по целия свят, като изследователите откриват, че те присъстват в хранителния режим на човека още от каменната ера.

Всъщност те са толкова важни за различните култури, че съществува област от науката, наречена етномикология, която е насочена към изучаването на ролята на гъбите в културата на хората.

„Източните култури използват гъбите за лечебни цели и са известни редица аспекти относно лечебните им свойства, които все още не сме изучили напълно“, казва проф. Том Хортън (Prof. Tom Horton), професор по микология в Колежа по екологични науки и горско стопанство към Щатския университет на Ню Йорк, САЩ.

Гъбите са богати на хранителни вещества

В хранително-вкусовата промишленост, гъбите се класифицират като зеленчук. Подобно на повечето зеленчуци, те са ниско калорични, с ниско съдържание на мазнини и съдържат малко протеин.

Въпреки това, гъбите се отличават от повечето други зеленчуци, тъй като те съдържат някои изключителни хранителни вещества. Ето някои от тях, които правят гъбите толкова полезни:

 • Фибри: Повечето от въглехидратите в гъбите са под формата на фибри. Тези фибри на растителна основа могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло и за регулирането на нивата на кръвната захар.
   
 • Калий: Калият е важно хранително вещество за поддържане на правилния баланс на течностите в тялото.
   
 • Селен: Селенът е антиоксидант, играе важна роля във функцията на щитовидната жлеза и може да укрепи имунната система. Известно е, че гъбите манатарка и кози крак са богати на селен.
   
 • Витамин D: Гъбите са единственият хранителен продукт, който съдържа витамин D. Ползите от витамин D включват засилване на имунната система и подпомагане на организма да абсорбира калций и фосфор, които могат да поддържат здравето на костите и могат да намалят риска от някои видове рак. Гъбите съдържат ензим, наречен ергостерол, който при излагане на UV-лъчите произвежда витамин D.
   
  Ако искате да включите повече витамин D в своя режим, важно е да запомните, че той се открива единствено в гъби, отглеждани на открито и изложени на слънчева светлина или слънчеви лампи по време на растеж.
   
 • Антиоксиданти: По-специално гъбите съдържат антиоксидантът ерготионеин. Гъбите са единствената храна, която съдържа този антиоксидант, за което предварителните изследвания предполагат, че може да намали риска от някои заболявания, свързани с възрастта, като например болест на Паркинсон.

Консумацията на гъби може помогне при проблеми с храносмилането и захарен диабет.

Гъбите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри

 1. Разтворимите фибри се абсорбират във вода и намаляват количеството на холестерола – включително „лошия“ LDL-холестерол (low-density lipoprotein), който тялото абсорбира в кръвообращението.
 2. Неразтворимите фибри не се разтварят във вода, но могат да помогнат на храната да премине през храносмилателния тракт, което оказва положителен ефект при хора, страдащи от констипация.

И двата вида фибри са важни за поддържането на цялостно здраве.

Лечебните гъби с високо съдържание на фибри включват Агарикус (Agaricus), Пачи крак (Cantharellus cibarius), Майтаке (Grifola frondosa), Шийтаке (Lentinula edodes) и др.

Освен редицата други свойства, гъбите могат да бъдат полезни и при регулирането на телесното тегло. В тяхното съдържание влиза около 90% вода, което в съчетание с техните фибри ги прави чудесен избор при режим за поддържане на теглото.

Някои гъби имат противоракови свойства

Някои гъби съдържат полезни полизахариди, наречени бета-глюкани. Полизахаридите от така наречените „лекарствени гъби“ са известни с това, че притежават мощни противоракови свойства, като същевременно подсилват имунитета. Гъбата Шйитаке (Lentinula edodes) е една от гъбите с най-високо съдържание на бета-глюкани и е известна със своя изразен противораков ефект.

Проучване, публикувано в журнала „Хранене и рак“ (Nutrition and Cancer), показва, че жените, които консумират повече гъби, имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

В проучването са включени над 600 жени от Корея, които имат задачата да докладват за техния типичен прием на 103 различни храни през предходната година. След отчитане на външни фактори като възраст и тютюнопушене, изследователите откриват, че жените с рак на гърдата консумират значително по-малко количество гъби (5,1 грама на ден) спрямо жените без рак на гърдата (9,7 грама на ден). Изследователите отбелязват, че тези превантивни свойства на полизахаридите в гъбите заслужават да бъдат подробно изучени.

Гъбата Кориолус/Пуешка опашка (Coriolus versicolor) има високи концентрации на полизахарид-К (PSK), който има мощни противовъзпалителни и противоракови свойства. Този вид гъби може да помогне за лечение на някои видове рак, като рак на стомаха, както и да възстанови нормалните функции на увредените от химиотерапията клетки.

Други видове лекарствени гъби също имат доказан противораков ефект и могат да подсилят функциите на имунната система. Най-известните между тях са: Рейши (Ganoderma lucidum), Агарикус (Agaricus blazei), Мейтаке (Grifola frondosa), Кордицепс (Cordyceps sinensis) и Херициум (Hericium erinaceus).

Полезни ли са гъбените екстракти и как да изберем правилния продукт?

За осигуряване на мощен терапевтичен ефект, особено при по-тежки заболявания, е необходимо полезните биоактивни вещества на гъбите да се приемат във високи концентрации. В такива случаи се препоръчва пречистен гъбен екстракт, който ще осигури лесен и сигурен прием на необходимото количество полизахариди.

Освен това проф. Хортън отбелязва, че винаги трябва да се следи внимателно за качеството на екстракта. „Повечето продукти на пазара предлагат екстракт от мицела на гъбата, а не от нейното плодно тяло“, казва проф. Хортън, „а това от своя страна не ви гарантира същите лекарствени свойства, които осигурява плодното тяло.“

Имюн модулатор

При назначаване на лечение с лекарствени гъби е необходимо да се извърши консултация с лекар-микотерапевт. Такива са членовете на „Общество по лекарствените гъби България“. По този начин се гарантира избора на подходящ продукт и дозировка за получаване на максимален ефект от приема на лекарствените гъби.

Източник:

https://www.businessinsider.com.au/health-benefits-of-mushrooms-2020-7