5 полезни свойства на гъбата Мейтаке (Grifola frondosa)

Гъбата Мейтаке (Grifola frondosa) представлява адаптоген, който има редица ползи за човешкото здраве. Отглеждана в Япония, Китай и Северна Америка, лекарствената гъба се използват в Традиционната китайска медицина от хилядолетия. В статия ще разгледаме някои от основните ползи, които гъбата Мейтаке носи за нашето здраве.

Намалява нивата на стрес

Както бе споменато по-горе, гъбата Grifola frondosa представлява адаптоген. Това означава, че съдържа вещества, които могат да помогнат на тялото да се пребори със стреса. Въпреки че не са налични достатъчно изследвания относно ефекта на адаптогените върху човешкото здраве, понастоящем те представляват важен обект на проучване.

Укрепва имунната система

Съществуват редица научни доказателства в подкрепа на това, че консумацията на лекарствени гъби подпомага функциите на имунната система. В проучване върху животни се установява, че приемът на Мейтаке, под формата на хранителна добавка комбинирана с гъбата Шийтаке (Lentinula edodes), в продължение на две седмици стимулира защитните реакции на организма. Причината, поради която лекарствената гъба оказва толкова благоприятен ефект върху имунитета е, че съдържа съединения, които подпомагат активността и производството на бели кръвни клетки в организма.

Допринася за превенцията и лечението на рака

Именно факта, че гъбата Grifola frondosa повишава активността на белите кръвни клетки, кара учените да изследват нейния ефект по отношение на превенцията и лечението на рака. Резултатите от проведените проучвания са обещаващи, като се установява, че чрез стимулирането на имунните клетки гъбата Мейтаке може да бъде от полза при лечението на различни онкологични заболявания. Лекарствената гъба може да бъде подходяща допълваща терапия към конвенционалното лечение на заболяването, но преди предприемането на нейния прием се препоръчва консултация със специалист.

Подобрява мозъчните функции

Гъбата Мейтаке съдържа богат набор от антиоксиданти, които могат да окажат благоприятен ефект върху функциите на мозъка и когнитивното здраве. Изследванията показват, че антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и се смята, че те играят ключова роля в защитата на когнитивните функции като паметта. За своето нормално функциониране мозъкът има нужда от големи количества кислород, което повишава риска от натрупването на оксидативен стрес в клетките, които го изграждат. Някои изследвания показват, че антиоксидантите могат да предотвратят клетъчната смърт, което допринася за предотвратяването на загубата на памет.

Поддържа сърдечно-съдовото здраве

Антиоксидантите, влизащи в състава на гъбата Мейтаке, допринасят за поддържането на сърдечно-съдовото здраве. Намаляването на оксидативния стрес е полезно не само за мозъка, но и за цялото тяло – включително сърцето. Натрупването на оксидативен стрес се свързва с развитието на определени хронични състояния и заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, инсулт, респираторни заболявания и възпалителни състояния.

Гъбата Grifola frondosa съдържа умерени количества от третия най-разпространен минерал в човешкото тяло, а именно мед, което също е полезно за сърдечно-съдовото здраве. Човешкото тяло се нуждае от големи количества от минерала, за да поддържа своите нормални функции. Медта е важна за производството на червени кръвни клетки, функционирането на имунната система и поддържа здравословен пулс и кръвно налягане.

Гъбата Мейтаке притежава множество ползи за здравето, но въпреки това преди да се предприеме нейния прием е препоръчително да се направи консултация с лекар, който да определи дали нейния прием е подходящ според вашето здравословно състояние.

Източник:

https://www.wellandgood.com/maitake-mushroom-benefits/