Проучване: Екстракт от Кориолус (Coriolus versicolor) срещу тумори на простата

Гъбата Кориолус, наричана още “Пуешка опашка“ (Coriolus versicolor /Trametes versicolor) и нейните лечебни свойства са известни от дълбока древност в азиатските страни. И днес лекарствената гъба представлява огромен интерес в развитието на микотерапията (науката за лекарствените гъби) и при разработката на алтернативни терапии за лечение на редица тежки заболявания.

При изследване на учени от Куинсландския технологичен университет (QUT), Австралия, се установява, че гъбата Кориолус има висока ефективност при потискане на развитието на тумори на простатата при мишки.

Установено е, че съединението полизахарид- пептид („PSP“), което се съдържа в екстракта на Кориолус, влияе върху „родоначалните“ клетки на рака на простатата и потиска образуването на тумори. Научният доклад е написан от главния научен сътрудник д-р Патрик Линг (Patrick Ling) и е публикуван в рецензирания научен журнал „PLOS ONE“.

Д-р Линг, от австралийския Център за изследване на рака на простатата в Куинсланд и Института за биомедицинско здраве и иновации (IHBI) към QUT, Австралия, отбелязва, че тези резултати могат да представляват важна стъпка към борбата с болестта, която убива поне 3000 австралийци годишно.

Тези открития са доста значими“, заявява д-р Линг. „Целта ни бе да открием дали това съединение може да спре растежа на простатните тумори. В миналото се установява, че други инхибитори, тествани в изследователски проучвания, са до 70 % ефективни срещу туморни образувания на простата, но “PSP” от Кориолус дава 100 % ефективност, което е изключително. Важното е също, че не се наблюдават никакви странични ефекти от лечението с екстракт от гъбата.

Д-р Линг отбелязва, че конвенционалните терапии са ефективни само при определени ракови клетки, като тяхна мишена не са раковите стволови клетки, откъдето произхожда рака и които са главната причина за развитието на болестта.

Кориолус - при тумор на простатата

В проучването, което се извършва в сътрудничество с Университета в Хонконг, Китай, и австралийската медицинка компания „Provital Pty Ltd“, трансгенни мишки, заразени с туморни клетки на простатата, приемат „PSP“ екстракт в продължение на 20 седмици.

Д-р Линг заявява, че не са открити тумори в нито една от мишките, приемали „PSP“, докато тези, които не са приемали екстракта от Кориолус развиват туморни образувания на простатата. Той отбелязва, че лечението с „PSP“ може напълно да инхибира развитието на този тип тумори.

„Нашите открития потвърждават, че екстрактът от Кориолус може да бъде мощен превантивен агент срещу рака на простатата, вероятно чрез насочване към популацията на стволови клетки на простатните тумори“, казва той.

Противораковите свойства на „PSP“ са открити още преди дълго време, а гъбата Кориолус (Coriolus versicolor) е широко използвана в азиатските страни за лечението на редица заболявания“ казва Д-р Линг. Д-р Линг отбелязва обаче, че за първи път чрез това проучване бива доказано, че „PSP“ насочва своя ефект срещу „родоначалните“ ракови клетки.

Въпреки че гъбата Кориолус (Coriolus versicolor) има ценни свойства за човешкото здраве, д-р Линг заявява, че за да се наблюдава този лечебен ефект, гъбата трябва да се приема под формата на екстракт.

Организирана е кампания за набиране на средства за провеждане на допълнителни тестове относно терапевтичния потенциал на полизахарид-пептида от Кориолус срещу туморни образувания на простата – както самостоятелно, така и в комбинация с други противоракови агенти.

Източник:

www.mushroomstudies.co/2011/05/31/mushroom-compound-suppresses-prostate-tumors/