Гъбата Мейтаке (Grifola frondosa) се използва от векове в кулинарията и традиционната китайска медицина. Понастоящем лекарствената гъба е широко използвана поради своите ценни хранителни и терапевтични ползи.

Традиционни и съвременни приложения на гъбата Мейтаке

Още от дълбока древност Grifola frondosa се използва като мощно средство за защита на белите дробове и черния дроб, както и за стимулиране на „ци“ или жизнената сила. Традиционната китайска медицина използва лекарствената гъба като адаптоген – природно средство, което поддържа баланса на тялото и предпазва от стрес. [1, 2]

В съвременната медицина гъбата Мейтаке се използва за укрепване на имунитета и за подобряване на състоянието на пациенти с диабет и рак. [3]

Биоактивни съединения в Мейтаке и техният механизъм на действие

Основните активни съставки в плодното тяло на лекарствената гъба са бета-глюканите, които представляват полизахариди с множество ползи за здравето. Тези съединения се свързват със специфични протеини, образувайки гликопротеини – D-фракция и SX-фракция. Освен това в нейния състав влизат и редица други метаболити и полезни фибри. [4]

Биоактивните съединения в Grifola frondosa укрепват имунитета, намаляват оксидативния стрес, инхибират растежа на раковите клетки и подобряват метаболизма. [5-7]

Хранителен профил на гъбата Мейтаке

Лекарствената гъба е богат източник на диетични фибри, незаменими аминокиселини, мед и други минерали, витамини от група В и витамин D.

В същото време Мейтаке има ниско съдържание на мазнини, натрий и калории, което я прави чудесна добавка към нашия хранителен режим.

Мейтаке и нейните полезни свойства

  • Укрепва имунната система

    Проучванията показват, че Grifola frondosa може да допринесе за възстановяване на костния мозък и да увеличи активността на белите кръвни клетки, като по този начин подобрява имунитета.

  • Мейтаке 30% полизахариди

  • Има противоракови свойства

    В изследвания D-фракцията на Мейтаке подобрява активността на NK-клетките за борба с тумори, като забавя прогресията на рака на гърдата, както и на рака на черния и белия дроб.

    Проучванията установяват, че екстрактът от лекарствената гъба инхибира растежа и разпространението на раковите клетки, засилва имунния отговор и поддържа функцията на костния мозък.

  • Оказва антидиабетен ефект

    Според предклинични изследвания, гъбата Мейтаке е потенциално антидиабетно средство, тъй като нейният екстракт намалява нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата резистентност чрез активиране на PPAR-делта рецепторите.

  • Регулира кръвното налягане

    В изследвания при животни се установява, че както SX-, така и D-фракцията на Мейтаке могат ефективно да намалят високото кръвно налягане (хипертония) и възпалението. Това тяхно свойство се дължи на способността им да инхибират частично ренин-ангиотензиновата система (RAS) – хормонална система, която регулира кръвното налягане. [8-10]

  • Подобрява липидния профил

    Изследвания показват, че диетичните фибри, които влизат в състава на лекарствената гъба, могат да намалят общия холестерол, нивата на триглицеридите и на VLDL- холестерола. [11-13]

  • Намалява болката и възпалението

    Проучване установява, че екстрактът от Мейтаке намалява възпалението чрез потискане на възпалителни протеини като NF-κB, IL-1b, TNF-a и COX-2. Освен това учените наблюдават, че лекарствената гъба може да окаже болкоуспокояващ ефект. [14]

  • Оказва благоприятен ефект при синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

    В проучване екстракт, съдържащ SX-фракция и прах от лекарствената гъба, спомага за индуциране на овулацията и повишава ефективността на стандартното лечение (кломифен цитрат) при 80 жени с СПКЯ. [15]

Проведените изследвания показват, че Мейтаке може да бъде ценно природно средство за подобряване на различни здравословни състояния. Освен това приемът на екстракт от лекарствената гъба допринася за превенцията на много заболявания и може да подобри общото ни здраве.

Източници:

1. He X, Wang X, Fang J, Chang Y, Ning N, Guo H, Huang L, Huang X, Zhao Z. Polysaccharides in Grifola frondosa mushroom and their health promoting properties: A review. Int J Biol Macromol. 2017 Aug;101:910-921. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.03.177. Epub 2017 Mar 31. PMID: 28366857.
2. Lindequist U, Rausch R, Füssel A, Hanssen HP. Höhere Pilze in der traditionellen Heilkunde und Medizin [Higher fungi in traditional and modern medicine]. Med Monatsschr Pharm. 2010 Feb;33(2):40-8. German. PMID: 20184262.
3. Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential. Altern Med Rev. 2001 Feb;6(1):48-60. PMID: 11207456.
4. He Y, Li X, Hao C, Zeng P, Zhang M, Liu Y, Chang Y, Zhang L. Grifola frondosa polysaccharide: a review of antitumor and other biological activity studies in China. Discov Med. 2018 Apr;25(138):159-176. PMID: 29723488.
5. Gui-tang Chen, Xue-mei Ma, Sheng-tao Liu, Yan-li Liao, Guo-qiang Zhao, Isolation, purification and antioxidant activities of polysaccharides from Grifola frondosa, Carbohydrate Polymers, https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.02.045.
6. Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV, Zhuang C. Enhanced insulin-hypoglycemic activity in rats consuming a specific glycoprotein extracted from maitake mushroom. Mol Cell Biochem. 2007 Dec;306(1-2):105-13. doi: 10.1007/s11010-007-9559-6. Epub 2007 Aug 1. PMID: 17671829.
7. Kodama N, Murata Y, Asakawa A, Inui A, Hayashi M, Sakai N, Nanba H. Maitake D-Fraction enhances antitumor effects and reduces immunosuppression by mitomycin-C in tumor-bearing mice. Nutrition. 2005 May;21(5):624-9. doi: 10.1016/j.nut.2004.09.021. PMID: 15850970.
8. Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Int J Med Sci. 2010;7(4):169-180. Published 2010 Jun 7. doi:10.7150/ijms.7.169
9. Preuss HG, Echard B, Fu J, Perricone NV, Bagchi D, Kaylor M, Zhuang C. Fraction SX of maitake mushroom favorably influences blood glucose levels and blood pressure in streptozotocin-induced diabetic rats. J Med Food. 2012 Oct;15(10):901-8. doi: 10.1089/jmf.2012.0011.
10. Kabir Y, Kimura S. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1989 Feb;35(1):91-4. doi: 10.3177/jnsv.35.91. PMID: 2738717.
11. Kubo K, Aoki H, Nanba H. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I. Biol Pharm Bull. 1994 Aug;17(8):1106-10. doi: 10.1248/bpb.17.1106. PMID: 7820117.
12. Pan YY , Zeng F , Guo WL , Li TT , Jia RB , Huang ZR , Lv XC , Zhang J , Liu B . Effect of Grifola frondosa 95% ethanol extract on lipid metabolism and gut microbiota composition in high-fat diet-fed rats. Food Funct. 2018 Dec 13;9(12):6268-6278. doi: 10.1039/c8fo01116h.
13. Sato M, Tokuji Y, Yoneyama S, Fujii-Akiyama K, Kinoshita M, Chiji H, Ohnishi M. Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice. J Oleo Sci. 2013;62(12):1049-58. doi: 10.5650/jos.62.1049.
14. Han C, Cui B. Pharmacological and pharmacokinetic studies with agaricoglycerides, extracted from Grifola frondosa, in animal models of pain and inflammation. Inflammation. 2012 Aug;35(4):1269-75. doi: 10.1007/s10753-012-9438-5.
15. Chen JT, Tominaga K, Sato Y, Anzai H, Matsuoka R. Maitake mushroom (Grifola frondosa) extract induces ovulation in patients with polycystic ovary syndrome: a possible monotherapy and a combination therapy after failure with first-line clomiphene citrate. J Altern Complement Med. 2010 Dec;16(12):1295-9. doi: 10.1089/acm.2009.0696.