Гъбата Рейши, известна още като Ganoderma lucidum или lingzhi, се среща естествено в топли и влажни местности на азиатските страни. Тази лекарствена гъба е известна с това, че носи редица ползи за човешкото здраве. Нейният прием се свързва с подобряване на сърдечно-съдовото здраве, както и с подпомагане на организма за борба с онкологични заболявания. Нека разгледаме кои са най-изразените свойства на полезната лекарствена гъба:

Гъбата Рейши укрепва имунитета

Биоактивните съединения в Ganoderma lucidum подобряват активността на белите кръвни клетки, които са важна част от имунната система. Освен това намаляват възпалението и подобряват функцията на лимфоцитите, което подпомага борбата с рака и инфекциите.


Гъбата Рейши може да окаже противораков ефект

Едно от най-известните свойства на гъбата Рейши е именно това, че може да допринесе за борбата с различни онкологични заболявания. Проучванията показват, че в състава на лекарствената гъба влизат определени молекули, които могат да намалят риска от развитието на рак на простатата, както и да окажат цитотоксичен ефект върху колоректални ракови клетки.


Намалява чувството на умора и депресията

Редовният прием на гъбата Рейши може да допринесе за подобряване на енергийните нива и за борба с депресивните състояния. Налични са научни данни, които потвърждават тези ефекти на лекарствената гъба, като нейният прием се свързва със значително подобряване на качеството на живот на пациенти, страдащи от различни заболявания.


Подобрява здравето на сърцето

Ganoderma lucidum може да подобри нивата на „добрия“ (HDL) холестерол, както и да намали тези на триглицеридите. По този начин гъбата подпомага здравето на сърцето и намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.


Подпомага контрола на кръвната захар

Проучванията показват, че гъбата Рейши намалява нивата на кръвната захар, в което се характеризират и нейните антидиабетни свойства.


Оказва антиоксидантен ефект

Лекарствената гъба е богат източник на антиоксиданти, за които е известно, че предотвратяват натрупването на свободни радикали и техния увреждащ ефект върху клетките в нашето тяло.


Рейши 30% полизахариди

 

Други полезни ефекти на Рейши включват:

  • Може да подпомогне за намаляване на кръвното налягане;
  • Оказва благоприятен ефект върху мозъчните функции;
  • Има потенциални свойства за борба с алергии;
  • Може да подобри чернодробните функции.

Понастоящем лекарствената гъба продължава да бъде важен обект на множество научни изследвания, които имат за цел да анализират нейните благоприятни ефекти. Въпреки това разкритите до момента свойства на гъбата Рейши, известна още като „гъбата на безсмъртието“, я правят ценен източник за поддържане на нашето здраве.

Източници:

– https://www.pinkvilla.com/lifestyle/food-travel/reishi-mushroom-6-health-benefits-fungus-and-its-side-effects-644788
– https://www.wellandgood.com/reishi-mushroom-benefits/