Гъбата Херициум (Hericium erinaceus), наричана още Лъвска грива, и нейните полезни свойства са все по-чест обект на научни изследвания.

Нейният прием се свързва с благоприятен ефект при здравословни състояния като:

  • Рак;
  • Диабет;
  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Стомашни язви;
  • Заболявания на бъбреците и черния дроб.

Освен това проучванията установяват, че гъбата Херициум има:

  • Антибактериална активност;
  • Антиоксидантни ефекти;
  • Противовъзпалителни свойства;
  • Имуномодулиращи свойства.
  • [1]

Последните изследвания показват, че Hericium erinaceus може да допринесе за поддържането на здравето на мозъка и нервите, като това става посредством подобряване на функциите на растежния фактор на невроните (NGF) – протеин, който има съществена роля за растежа на невроните. Сред биоактивните съединения в лекарствената гъба, еринацин А има потвърдени фармакологични ефекти върху централната нервна система. [2]

ГЪБАТА ХЕРИЦИУМ Е ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСАНТ

Понастоящем не са напълно изяснени факторите, които водят до появата на депресивни състояния. Най-често срещаното мнение сред учените е, че депресията може да се дължи на недостиг на невротрансмитера серотонин.

Освен това някои учени смятат, че това състояние може да е резултат от хронично възпаление в мозъка, а не от дисбаланс в нивата на невротрансмитера.

Възпалението в мозъка се свързва както с депресия, така и с чувство на тревожност и други мозъчни нарушения, включително шизофрения и биполярно разстройство.

В състава на гъбата Херициум влиза съедниението амиценон, което има противовъзпалителна активност. Именно на това биоактивно съединение могат да се дължат и антидепресантните свойства на виталната гъба.

В проучвания при животни се установя, че единична доза от съединението води до забележимо намаляване на нивата на провъзпалителните протеини.

Проучванията при хора потвърждават, че приемът на гъбата Лъвска грива в продължение на 4 седмици намалява значително симптомите на депресия и чувство на тревожност.

Херициум 30% полизахариди

ГЪБАТА ЛЪВСКА ГРИВА ПРИ КОГНИТИВЕН СПАД

Лекото когнитивно увреждане (MCI) е междинен етап между нормалния когнитивен спад, свързан с възрастта, и деменцията. Тази диагноза увеличава риска от развитие на Алцхаймер и други форми на деменция.

В клинично изпитване възрастни, диагностицирани с леко когнитивно увреждане, приемат по 3 gr прах от Херициум дневно в продължение на 16 седмици. В края на проучването резултатите от тяхната когнитивна функция показват значително подобрение, без да се наблюдават нежелани странични ефекти.

ПОДПОМАГА РАСТЕЖА И ЗАЩИТАТА НА НЕРВНИТЕ КЛЕТКИ

В състава на Лъвската грива влизат две групи съединения, които не се срещат никъде другаде в природата – хериценоните и еринацините.

Тези уникални съединения насърчават формирането на растежния фактор на невроните (NGF). Този протеин не само защитава нервните клетки, но също така и стимулира техния растеж както в мозъка, така и в нервната система като цяло.

Някои експерти смятат, че дефицитът на NGF е свързан с развитието на болестта на Алцхаймер.

За съжаление, молекулата на този протеин има големи размери, което възпрепятства преминаването ѝ през защитната бариера на мозъка и това ограничава нейния терапевтичен потенциал.

Тук идва ролята на хериценоните и еринацините, които са по-малки съединения и могат лесно да преминават през кръвно-мозъчната бариера, което им позволява да повишат нивата на NGF в мозъка.

Освен това съединенията в гъбата Херициум допринасят за възстановяването на миелина – защитно покритие около нервните влакна. Друга функция на миелиновата обвивка се изразява в това, че ускорява предаването на сигнали между мозъчните клетки.

Няколко заболявания, вследствие на нарушения на централната нервна система, като множествената склероза, се дължат именно на загубата на миелин.

Понастоящем не е налично лечение срещу демиелинизиращите заболявания, но някои съединения като тези, открити в гъбата Лъвска грива, може да са ключът към тяхното предотвратяване. [1]

ГЪБАТА ХЕРИЦИУМ ПОДОБРЯВА ЕНЕРГИЙНИТЕ НИВА

Друго свойство на Hericium erinaceus се изразява именно в това, че може успешно да намали чувството на отпадналост и умора. Учените смятат, че приемът на лекарствената гъба повишава значително енергийните нива, което помага за нашите по-добри памет и концентрация. [3]

Без значение дали имате нужда от укрепване на организма за борба с определено заболяване или просто желаете да подобрите здравословното си състояние, гъбата Херициум е правилният избор. Нейните полезни ефекти я правят чудесен източник за поддържане на нашето здраве.

Източник:

1. https://bebrainfit.com/lions-mane-mushroom-benefits-brain/
2. Li IC, Lee LY, Tzeng TT, et al. Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines. Behav Neurol. 2018;2018:5802634. Published 2018 May 21. doi:10.1155/2018/5802634
3. https://botanicahealth.com/blog/5-brain-boosting-benefits-of-lions-mane/