Херициум (Hericium Erinaceus)

Други наименования: Херициум еринацеус, Igelstachelbart (Ежкови бодли),Affenkopfpilz( Маймунска глава),Loewenmaehne (Лъвска грива), Pom-Pom

Произход:

– расте почти навсякъде по света, също и в Европа, но като цяло се намира рядко;
– култивира се от 50 години.

Hericium2

История:

В TCM (китайската народна медицина) гъбата от столетия е предпочитано средство, защото влияе благотворно на тялото и на духа. Освен това гъбата, която расте по стари или изсушени широколистни дървета, е деликатес особено в азиатската кухня, поради изключителния си аромат. Култивирането е започнало през 50те години на 20ти век в Шангай. Днес съставките на Херициум са в голяма степен изследвани и хранителните и свойства във физиологичен аспект са научно доказани.

Употреба:

– регулира проблеми със стомаха и стомашно-чревния тракт П/Е;

– превенция на туморни заболявания, особено такива на стомаха, на червата, на хранопровода и при кожен рак Е;

– придружаваща терапия при нервни заболявания П/Е;

– при страхови неврози, вътршно безпокойство и проблеми със съня П/Е;

– модулация на имунната система П/Е.

Особености:

Игелщахелбарт помага, както научаваме от TCM, да се възстанови равновесието в един, поради неправилен и нездравословен начин на живот, заболял организъм.

П = прахообразна форма* (например таблетки)

Е = екстракт* (например капсули)

П/Е = прахообразна форма* и екстракт* в комбинация

Горепосочените дозировки служат за по-добро ориентиране относно най-подходящата за Вас форма на лечение.

За повече информация: Свилен Лапаков, натуропат и психоонколог
За контакт: 0878 10 54 76

„Здравейте, казвам се Свилен Лапаков. Натуропат, психоонколог съм. Един от създателите–учредители на Дружеството по лекарствените гъби в България. Работим изключително с продуктите на „Доктор Биомастер“. На този етап, в днешно време, на българския пазар, може да се каже, че това са най-качествените продукти. Най-силният в борбата с онкологичните заболявания – (това е) микс от шестте най-силни гъби, от общо 24 в практиката на фунготерапевтите.

Днес ще стане приказка, в кратце, ще поговорим за гъбата Херициум (Hericium erinaceus), или на японски: ‚ямабуситаке‘. Ямабуси е „този, който живее в планината“. Или, това са били монаси–отшелници. Гъбата я оприличават на одеждите на тези монаси. „Таке“ значи гъба. Ямабуситаке – т.е. тези монаси-отшелници, оприличени с гъбата.

Гъбата Херициум, като такава, се използва много ототдавна в практиката в Азия. Има се предвид – в Китай и Япония (в конкретика). Над 700 са болниците в Япония, които работят с гъби. Тези болници са към различни университети в Япония. Също така – (има ги) и в Русия. Аз съм руски възпитаник и практиката ми на обучение е минала там. Поддържам връзки с колеги, които към момента също работят с тези гъби.

Две са направленията, в които се използва в съвременната медицина (гъбата) Херициум. Едното е свързано със стомашно-чревния комплекс, като цяло. В основа – задстомашна жлеза – панкреас. И другото – това е неврологията. Много добре се повлиява панкреаса. Знаете, че той не се повлиява толкова с химиотерапията, както другите органи в човешкия организъм. Но изследвания, започнали от 66-та година на миналия век, към днешно време (показват, че) изключително добри резултати дава при стомашно-чревния комплекс, панкреас, черния дроб. От друга страна, в гъбата се съдържат и вещества, които.. Говорим в буквалния смисъл, защото.. Това е академична информация, тя е проверуема, тя не е просто казана ей така – за да може да ме чуете и да ме видите.

Те съдържат вещества, които са на нивото на цитостатиците – на химио-препаратите. И не е случайно, че тези 700 университетски болници и клиники я използват в практиката си.

От друга страна (се приема) в комбинация и с други гъби, в зависимост от органа, който е пострадал. Онкологията е направила там пробива. Става една мултипликация на бета-глюкан – полизахаридите, които са открити – основното действащо вещество в дървесните гъби. Мултиплициране значи взаимно усилване. В зависимост от дозировките, в различна степен се повлиява и времето (на лечение). Но винаги се изхожда оттам, че човешкият организъм има лимит на усвояване. Не можем да даваме прекалено много. Усвояваме толкова, а другото – с извинение – „позлатява едно гърне“, разбира се. Така е. И ако се прибави вътрешния „настрой“ – мотивът – нямате си на представа колко в пъти става усилването на действието (на гъбата)!

Като пример, ако щете. Ето сега, сещам се за един пример.

Предполагам сте чули за Григорий Распутин – много известна историческа личност в руската империя по онова време. Когато решават да се избавят от неговото присъствие („земно присъствие“), той е наръган с един най-обикновен, ръждив кухненски нож от една селянка. Четири дена този човек е буквално в агония, защото се развива сепсис. По онова време няма антибиотици. Единствено с мисълта си (и това са факти и това може да го проверите) – това са факти. Единствено с мисълта си, този човек не дава в организма му да се доразвие тази инфекция. Той оживява. Това са факти, казвам пак: това са факти. Има и други примери. Просто (това) се сетих, към момента.
Другото, което е интересно за Херициум-а, е, че.. Знаете, нашите нервни окончания – опростено, това са вид „жици“, „кабели“, по които преминават импулси, нервни импулси, които се събират от различни „датчици“ – да ги наречем – рецептори, които са по цялото тяло, за да може нашият компютър – мозъкът – да вземе и да обработи тази информация и оттам нататък да разпореди какво ще става, как ще се бори човек. Или простичко казано: да включи имунната система в действие.

Та тези „жици“, тези „кабели“ .. По средата е жицата, но тя отвън е с една „защита“. Тя се нарича „миелинова обвивка“. Миелинизацията, материалът, от който тя се възстановява, е лецитинът. Той се съдържа в яйцата и бобовите, които ги ядем термично обработени. Тоест – ние не усвояваме този лецитин. Когато изтънее или я няма тази обвивка – започва „сбой“ в системите. Херициумът – или с това, което се съдържа в него, спомага възстановяването. Разбира се, при наличие на лецитин. Самата гъба няма как (да възстанови).
Но това е, грубо казано – пиезо-кристалът, който – ако го няма – няма да има „огън в запалката“, който да доведе до този начален импулс. Това е, ценното, което е открито за Херициума.

Иначе, тя може да бъде използвана в различни дози – при различни заболявания; най-вече в профилактика.

Вижте, здравето, като такова, се измерва в това да живееш продължително във времето в здраве, а не – да „обслужваш“ болести. Едно е да вегетираш дълги години – т.е. агонията да бъде удължавана във времето, друго е да се радваш на живота, да си в комфорт със себе си, с близките си и т.н. Затова, с профилактична цел (може да се прилага) – разбира се.

От друга страна, тя е и кулинарен „шедьовър“ , да го наречем. Има много приятен вкус. Разбира се, пак говорим за хора, които с лека ръка казват: „Не ям гъби“. Който яде гъби – живее по-дълго! Няма значение гъбата каква е, колко е термично обработена – все е останало нещо ценно в нея. А Херициумът няма двойник. Не е отровна. Не се натрупва. Не ви натоварва черния дроб по никакъв начин, нито стомашно–чревния комплекс. В комбинация с другите гъби, разбира се, пък е още по-добре!

В нашата практика, с гъби работя, колко може да се каже вече… 13 или повече години. Тази гъба я няма в „Имюн Модулатор“-а, там са шестте най-силни гъби. Той е като „базов продукт“. Тя трябва да бъде добавена – в зависимост от ситуацията.

Сега, дозировките – при всеки човек са различни и трябва да се изхожда винаги оттам: средностатистически – 80-85 килограмов (човек). Но има и друго. Представете си сега, влиза един човек при вас, малко над 100, с 52-ри номер обувка. Нали, представяте си, за какъв „шкаф“ си говорим. Там вече са малко по-различни дозите.

Държа в ръцете си (продукт) на немската фирма „Хавлик“ (Hawlik). Какво представлява визуално – не знам до колко ще разберете от етикета, но това горе-долу прилича на (гъбата). Ще го видите като такава – гъбата. Не случайно още й казват „коралова гъба“, защото тя е малко твърда. Изглежда фина и нежна, но е малко твърда и затова й казват „коралова гъба“ и когато я ядете има такъв един хрущящ вкус все едно – (ядете) хрущял.

Природата е създала това – просто трябва да протегнем ръка. И да го поискаме, да ни идва отвътре!
Към момента на пазара, освен бета-глюкан полизахариден екстракт от 30 %, я има и просто стрита на пудра, на прах, гъбата.

Примерни дозировки:

Ако е само гъбата, като профилактична цел: три пъти по една капсула е достатъчно. Ако вече тръгваме да търсим някакъв ефект на възстановяване – добре е да се комбинира с „Имуно модулатора“. Там могат да стигнат от 3 пъти по 2 до 3 пъти по 3 капсули, към 3 пъти по 3 и от „Имуномодулатора“, за деня. Тук не е „позиционирано“ (лечението) във времето.

Капсулата е универсален транспорт, за да не дразни рецепторите, за да бъде вкарана в стомаха, без да бъде травмиращо за пациента.
Херициума, (в дози), различни от онкологията и други тежки заболявания, да речем, включвайки профилактиката – може да започнете (да приемате) от 3 пъти по 1 – за здрави хора, до 3 пъти по 3 – когато трябва да възстановяваме (поради ред причини), нервни окончания; да възстановим миелиновата обвивка на тези нервни окончания. Разбира се, тук трябва да се добавят и други (препарати) – говорим за хранителни добавки, а не за химични лекарства. Но Херициумът е в основата, разбира се!

Хеликобактер пилори – това е много трудно за лечение. Нарича се още „семейна бактерия“ , защото много бързо „прескача“ при членовете на семейството. Имаме няколко случая. Говоря – няколко случая. Имайте предвид, че всеки случай е сам за себе си – той е уникален, не може да бъде съпоставим с друг.

Младо момиче, нямаше 30 години, взимаше високите дози – 3 пъти по 3 с масло от риган – в меки капсули. Хеликобактер-а, за 8 месеца, беше “negative” при изследването. Фиброгастроскопия.. Но тя е тя, нали!

Също, пак имаше – друг случай. Язва на стомаха. Няма да казвам къде е работил. Неправилно хранене, хранене със суха храна. Нервност на работното място. Стрес и така нататък. Не е „механична“ язвата, а в следствие на самата му работа. Тук близо година пие човека, само Херициум пие – 3 пъти по 3, тези – високите дози. Постепенно се възстанови лигавицата на стомаха му. Нямаше я язвата при съответното изследване! Пак си говорим, нали – фиброгастроскопия; скенер му правиха тогава – понеже те имаха съмнения и за друго. Нямаше наличие за язва! Но и той си промени малко и виждането!

По академично доказани изследвания в Япония се оказва, че Херициум може да регенерира мозъчната нервна тъкан. В някои от изследванията се казва буквално, че се „подобрява състоянието на болните от Алцхаймер“. Защото само с химични лекарства – Алцхаймер – става трудно! Но добавяйки Херициум – по-леко ще излезе..

Другото откритие, което е много важно.. Защото, това са едни „перспективи“ в терапевтичните качества на висококачествения – разбира се – екстракт на Херициум: срещу левкемията. Японците казват така: „положително повлияли се“. Той може да достигне до 63 %. И пак казваме, че този процент е персонално съотносим. От друга страна, дори и един процент (да има) надежда в борбата с левкемията – не го оставяйте, този процент е много важен! Защото в един момент; с една нагласа – може да се превърне в така нареченото – „сбъднало се чудо“. Защото, когато попитали мъдреца да разкаже за чудото, той просто казал: „Най-голямото чудо е, че вярвате в чудеса.” Поискайте – и то се сбъдва!”


Рейши

Мейтаке

Шиитаке

Агарикус Блазеи

Кордицепс

Кориолус

Полипорус

Аурикулария

Копринус
error: Копирането на съдържание е забранено!