Какво представлява гъбата Мейтаке (Grifola frondosa)?

На японски „Maitake“ (舞茸) означава „танцуваща гъба“. Смята се, че гъбата е получила името си поради факта, че когато са я откривали, хората са танцували от щастие, тъй като гъбата е била скъпа, а и притежава невероятни лечебни свойства.

Тази гъба представлява вид адаптоген. Адаптогените помагат на организма да се бори с всякакъв вид психически или физически нарушения. Също така, адаптогените регулират различни системи в човешкото тяло и възстановяват неговия баланс. Въпреки че Мейтаке може да се използва в кулинарията, нейните лечебни свойства я класират като „лекарствена гъба“ в Традиционната източна медицина.

Лекарствената гъба расте в някои части на Япония, Китай и Северна Америка. Обикновено се среща върху долните части на дъбови, брястови и кленови дървета. Може да се култивира и дори да се отглежда в домашни условия, макар че обикновено при изкуствено създадени условия не расте така, както в природата.

Въпреки че лекарствената гъбата се използва в Япония и Китай от хиляди години, тя придобива все по-голяма популярност из целия свят. Гъбата Мейтаке (Grifola frondosa) е известна с това, че притежава редица терапевтични ползи за човешкото здраве. [1]

Полезни свойства на гъбата Мейтаке (Grifola frondosa)

Лекарствената гъба Майтаке има потенциал в лечението на рак и други заболявания. Също така, тя оказва благоприятен ефект върху имунната система, поддържайки нейните функции.

Лекарствената гъба е богат източник на антиоксиданти, бета-глюкани, витамини В и С, мед, калий, фибри и важни аминокиселини. Освен това тя се характеризира с ниско съдържание на мазнини, натрий, холестерол и калории.

Понастоящем изследователите изучават уникалния начин, по който гъбата поддържа цялостното човешко здраве.

Проучвания относно полезните свойства на Мейтаке (Grifola frondosa)

Лабораторните изследвания показват, че гъбата Мейтаке може да бъде ефективна при лечението на определени заболявания. Необходими са допълнителни проучвания, които да затвърдят тези доказателства, но настоящите открития са много обещаващи.

Мейтаке (Grifola frondosa) срещу рак

Редица проучвания потвърждават, че гъбата Мейтаке оказва благоприятен ефект върху имунната функция. [2-8] Лекарствената гъба насърчава функцията не само на макрофагите, но и на различни други клетки, свързани с имунитета, като клетки „естествени убийци“ (NK) и цитотоксични Т-клетки (Tc), които могат да атакуват туморните клетки. Също така, Мейтаке увеличава свързаната с имунитета ефективност на тези клетки, като увеличава производството на интерлевкин-1, интерлевкин-2 и лимфокини.

Проучване от 2013 г. показва, че D-фракцията на Мейтаке може да предотврати развитието на рака на гърдата. Изследователите предполагат, че тази лекарствената гъба може да се бори с размножаването и растежа на раковите клетки. [9]

При изследвания върху животински модели, гъбата Мейтаке (Grifola frondosa) потиска туморния растеж, увеличавайки броя на клетките, които се борят с него. Това предполага, че лекарствената гъба може да бъде ефективна при превенцията и лечението на онкологични заболявания. [10]

Друго проучване установява, че екстрактът от Мейтаке е ефективен при унищожаването на ракови клетки при хора. Този ефект се наблюдава, когато екстрактът се комбинира с протеин, който се бори с туморния растеж. Екстрактът от лекарствената гъба успява да повиши ефективността на протеина, което води до предотвратяване на развитието на рака. [11]

Мейтаке (Grifola frondosa) регулира нивата на холестеролa

В проучване от 2013 г. изследователите откриват, че екстрактът от Майтаке понижава нивата на „лошия“ холестерол при мишки. Също така, учените откриват, че лекарствената гъба увеличава нивата на мастните киселини, които осигуряват енергия за протичането на жизненоважни функции в организма. Поради това изследователите смятат, че консумацията на гъбата Мейтаке (Grifola frondosa) може да помогне за поддържането на здравето на артериите. [12]

Мейтаке (Grifola frondosa) срещу диабет тип 2

Резултатите от проучване от 2015 г. показват, че гъбата Мейтаке може да има положителен ефект върху гризачи с диабет тип 2. По време на проучването консумацията на лекарствената гъба оказва положителен ефект и намалява нивата на кръвната захар. Тези резултати сочат, че Мейтаке (Grifola frondosa) може да поддържа здравето на хора, страдащи от диабет. [13]

Мейтаке (Grifola frondosa) подпомага контрола на телесното тегло

Тъй като гъбата Мейтаке е богат източник на фибри, но все пак е с ниско съдържание на калории и мазнини, тя се използва и като ефективно средство за отслабване. Проучванията върху животни показват, че като основен компонент на диетата, лекарствената гъба може да предотврати покачването на тегло.

В предварително клинично проучване, проведено върху 30 пациенти с наднормено тегло, субектите приемат в продължение на два месеца таблетки Майтаке, равняващи се на 200 g пресен продукт дневно. Въпреки че лицата в проучването не са променили своите хранителни навици, всеки от тях успява да намали своето телесно тегло. [14]

Освен споменатите свойства на Мейтаке (Grifola frondosa), науката показва, че лекарствената гъба може да бъде полезна при лечението на различни вирусни заболявания, високо кръвно налягане, нарушения във функциите на имунната система, както и може да предотврати някои от страничните ефекти на химиотерапията. [15] В повечето случаи за целите на терапията се използва висококачествен екстракт от гъбата, а не се консумира прясна.

Източници:

1. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom

2. Borchers AT, Stern JS, Hackman RM, et al. Mushrooms, tumors, and immunity. Proc Soc Exp Biol Med 1999;221:281-293.

3. Adachi Y, Okazaki M, Ohno N, Yadomae T. Enhancement of cytokine production by macrophages stimulated with (1—>3)-beta-Dglucan, grifolan (GRN), isolated from Grifola frondosa. Biol Pharm Bull 1994;17:1554- 1560.

4. Adachi Y, Ohno N, Yadomae T. Activation of murine kupffer cells by administration with gel-forming (1—>3)-beta-D-glucan from Grifola frondosa. Biol Pharm Bull 1998;21:278-283.

5. Ohno N, Egawa Y, Hashimoto T, et al. Effect of beta-glucans on the nitric oxide synthesis by peritoneal macrophage in mice. Biol Pharm Bull 1996;19:608-612.

6. Suzuki I, Itani T, Ohno N, et al. Effect of a polysaccharide fraction from Grifola frondosa on immune response in mice. J Pharmacobiodyn 1985;8:217-226.

7. Suzuki I, Hashimoto K, Oikawa S, et al. Antitumor and immunomodulating activities of a beta-glucan obtained from liquid-cultured Grifola frondosa. Chem Pharm Bull 1989;37:410-413.

8. Kubo K, Nanba H. Modification of cellular immune responses in experimental autoimmune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience 1998;39:351-360.

9. Eliana Noelia Alonso, Manuela Orozco, Alvaro Eloy Nieto, and Gabriela Andrea Balogh.Journal of Medicinal Food.Jul 2013.602-617.

10. Masuda Y, Inoue H, Ohta H, Miyake A, Konishi M, Nanba H. Oral administration of soluble β-glucans extracted from Grifola frondosa induces systemic antitumor immune response and decreases immunosuppression in tumor-bearing mice. Int J Cancer. 2013;133(1):108-119.

11. Derek M. Johnson, Eliot Edwards, Adriana Rosales, Timothy C. Birdsall, Edgar D. Staren and Donald P. Braun. Abstract 3515: Maitake D-Fraction, a natural mushroom extract, synergizes with Interleukin-2 for increased lytic activity of peripheral blood mononuclear cells against various human tumor cell histologies. Cancer Res April 15 2012 (72) (8 Supplement) 3515

12. Mayumi Sato, Yoshihiko Tokuji, Shozo Yoneyama, Kyoko Fujii-Akiyama, Mikio Kinoshita, Hideyuki Chiji, Masao Ohnishi. Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice. doi.org/10.5650/jos.62.1049

13. Chen YH, Lee CH, Hsu TH, Lo HC. Submerged-Culture Mycelia and Broth of the Maitake Medicinal Mushroom Grifola frondosa (Higher Basidiomycetes) Alleviate Type 2 Diabetes-Induced Alterations in Immunocytic Function. Int J Med Mushrooms. 2015;17(6):541-556.

14. Yokota M. Observatory trial of anti-obesity activity of maitake mushroom (Grifola frondosa). Anshin July1992;202-203. [Article in Japanese]

15. Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential. Altern Med Rev. 2001;6(1):48-60.