Гъбите отдавна са почитани от много традиционни общества, както заради тяхната висока хранителна стойност, така и заради техните терапевтични ползи. Гъбата Херициум (Hericium erinaceus), известна още като „Лъвска грива“, има дългогодишна история на употреба в Традиционната китайска медицина (TCM) при редица заболявания на стомаха, включително рак.

В източноазиатските легенди се смята, че консумирането на гъбата Херициум/Лъвска грива може да спомогне за изграждане на „здрави нерви и лъвска памет“. На външен вид гъбата е с кълбовидна форма, с дълги пипаловидни реснички, наподобяващи лъвска грива, от където идва и нейното наименование.

Според Пол Стамец (Paul Stamets), автор и известен привърженик на лечебните гъби, Херициум (Hericium erinaceus) може да е първата „умна“ гъба, позната на човека. Гъбата е ядлива и напълно безопасна за консумация, а нейните полезни вещества имат терапевтичен ефект при много видове рак и повлияват положително функциите на мозъка и нервната система.

Проучвания относно лечебните свойства на Херициум (Hericium erinaceus)

Понастоящем гъбата Лъвска грива/Херициум е в центъра на много научни изследвания, които са насочени към лечебните свойства на биоактивните съединения, влизащи в нейния състав.

Клинични проучвания, изследващи ефекта на един от полизахаридите на Херициум – бета-глюкан, показват, че той има имуномодулиращ ефект, като приемът му е напълно безопасен, с минимални или нулеви странични ефекти. Тези свойства са от голяма полза за пациентите с рак, чиято имунна система обикновено е отслабена както от самата болест, така и от токсичните противоракови терапии като химио- и лъчетерапия.

Херициум (Hericium erinaceus) оказва защитен ефект спрямо невроните в мозъка и нервната система, като същевременно подобрява спобността за концентрация и настроението.

Херициум (Hericium erinaceus) при борба с рака

Лабораторно проучване от 2011 г. показва, че екстракти от Херициум намаляват теглото на трансплантирани тумори на дебелото черво при мишки, като едновременно удвояват броя на клетките „естествени убийци“ (NK), индуцират активирането на макрофагите и намаляват наполовина броя на туморните кръвоносни съдове.

„NK“ клетките са вид бели кръвни телца, които са част от имунната система. Тяхната основна функция е да откриват и атакуват ракови и инфектирани клетки. Макрофагите са друг вид бели кръвни клетки, които поглъщат и разграждат клетъчни отпадни продукти, чужди частици, бактерии, ракови клетки и всичко друго, което не може да бъде идентифицирано като нормална здрава телесна тъкан.

Ангиогенезата (процес, при който от стави кръвоносни съдове се образуват нови) играе съществена роля в превръщането на доброкачествените тумори в злокачествени. За разлика от така наречените „доброкачествени“ тумори, злокачествените нямат ограничения в своя растеж и са способни да нахлуят в близките тъкани и органи и дори и в отдалечени тъкани, което е известно като метастази. Редуцирането на кръвоносните съдове в тумора предотвратява развитието на злокачествени образувания.

Екстрактите от Херициум и различните съединения, влизащи в състава им, показват в различни проучвания цитотоксичност спрямо ракови клетки в култура, като същевременно инхибират тяхната пролиферация. Тези свойства се анализирани при клетъчни линии на рак на стомаха, рак на дебелото черво и рак на черния дроб.

Когато тези ракови клетки се трансплантират в мишки, се установява, че екстрактите на Херициум атакуват получените тумори, без да се наблюдава токсично въздействие върху самите мишки. Авторите на изследването отбелязват, че екстрактите от Херициум са по-мощни и значително по-малко токсични от 5-флоурурацил (5-FU) – стандартен химиотерапевтичен агент, който обикновено се използва за лечение на редица видове рак.

По подобен начин се доказва, че екстрактът от Херициум (Hericium erinaceus) предизвиква програмирана клетъчна смърт (известна като „апоптоза“) в левкемични клетки в култура. Проучване от 2015 г. показва, че в лабораторни условия новооткрит протеин-свързан полизахарид, извлечен от Херициум, инхибира растежа и развитието на ракови клетки на стомаха, като предизвиква апоптоза и „арест“ на клетъчния цикъл.

Екстракт от гъбата Лъвска грива/ Херициум може да предотврати миграцията на раковите клетки (метастазите) от една област на организма в друга. Например, в проучване от 2013 г., екстракт от гъбата възпрепятства разпространението на клетките на карцином на дебелото черво към белите дробове.

Доказано е също, че Херициум стимулира апоптозата, индуцирана от доксорубицин, при агресивен рак на черния дроб, известен като резистентен към лекарства хепатоцелуларен карцином. Доксорубицинът е стандартно химиотерапевтично средство, използвано за лечение на различни видове рак.

Какви са другите терапевтични свойства на Херициум (Hericium erinaceus)?

 • Поддържа здравето на мозъка
  Доказано е, че биоактивните съединения на Херициум, известни като хериценони и еринацини, активират специфичен протеинов пептид в нашите тела, известен като “невронен растежен фактор” или „NGF“. „NGF“ е необходим за растежа, поддържането и оцеляването на нервните клетки в нашия мозък и нервна система.

  Тези съединения могат да задействат процес, известен като ремиелинизация, който поддържа невроните здрави, както и подобрява тяхната способност за ефективно провеждане на електрически сигнали в нервните клетки на мозъка.

  Здравните експерти смятат, че свойствата на Херициум (Hericium erinaceus) за регенерация на нервните клетки могат да бъдат от голяма полза при лечението на редица заболявания, включително болест на Алцхаймер, мускулна дистрофия, сенилност, болест на Паркинсон и други неврологични състояния.

 • Подобрява паметта
  При лабораторни експерименти, Херициум предотвратява увреждането на паметта за краткосрочно и визуално разпознаване. Краткосрочната памет е способността ни да съхраняваме малко количество информация в съзнанието си в активно, лесно достъпно състояние, за кратък период от време. Паметта за визуално разпознаване (дългосрочна памет) е способността ни да разпознаваме по-рано протекли събития, познати предмети или хора, за да ги „помним“.

  При хора с болест на Алцхаймер и други видове деменции се наблюдава нарушение и в двата типа памет. Тези резултати предполагат, че провеждането на допълнителни изследвания може да бъде от полза за забавяне, а може би дори предотвратяване на появата на тези увреждания на паметта.

  В двойно-сляпо, паралелно групово, плацебо-контролирано проучване в Япония, консумацията на Лъвска грива/Херициум подобрява мозъчните функции при възрастни мъже и жени, диагностицирани с леко когнитивно увреждане (MCI). „MCI“ може да включва проблеми с паметта, говора, разсъждаването и преценката. То се счита за междинен етап между нормалния умствен спад, наблюдаван със застаряването, и по-сериозния дефицит на мозъчната функция, наблюдаван при деменции, като болестта на Алцхаймер.

 • Подобрява настроението и концентрацията
  Херициум (Hericium erinaceus) има свойства, които подобряват настроението, като намалява чувството на тревожност и депресия и подобрява способността за концентрация. В действителност, азиатските будистки монаси консумират чай от лечебната гъба преди медитация, за да засилят способността си за концентрация. С други думи, Херициум може да помогне за поддържане на умствената способност и концентрацията, които могат да се нарушат с напредване на възрастта, както и да спомогне за нашето добро настроение.

  При по-тежки състояния се препоръчва не прясна консумация на гъбата, а приемът на висококачествен екстракт от плодно тяло на Херициум (Hericium erinaceus), стандартизиран на 30 % полизахариди / бета-глюкани, под формата на капсули, след консултация с лекар- микотерапевт.

Източник:

– https://thetruthaboutcancer.com/lions-mane-mushroom/