Гъбата Кордицепс – богатство за човешкото здраве

Още от дълбока древност гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis), наричана още „гъба гъсеница“, е високо ценена заради нейните ползи за човешкото здраве. Тя е неизменна част от Традиционната китайска медицина, където се използва за укрепване на човешкото здраве и за постигане на дълголетие.

Веществата, влизащи в състава на гъбата, подпомагат сърдечната функция, повишават енергийните нива и помагат за справяне със сексуалната дисфункция.

Някои от най-полезните свойства на Кордицепс (Cordyceps sinensis) са следните:

  • Предотвратява стареенето: Гъбата има свойства, които забавят процесите на стареене. Освен това, нейните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат за намаляване на чувството на стрес, слабост и умора, като повишават енергийните нива на организма.
  • Подобряване на сърдечната функция: Гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis) подобрява циркулацията на кръвта, регулира кръвното налягане и укрепва сърдечните мускули. Също така, гъбата подпомага регулирането на сърдечния ритъм, като осигурява редовен приток на кръв, възпрепятствайки съсирването чрез тромбоцитите. Освен това нейният прием повишава сърдечната толерантност към хипоксия.
  • Подобряване на дихателната, бъбречната и чернодробната функция: Изследванията показват, че гъбата Кордицепс (Cordyceps sinensis) може да предотврати някои заболявания на дихателните пътища като астма, туберкулоза и хроничен бронхит, предпазвайки белите дробове от увреждане.

    Гъбата Кордицепс укрепва бъбречната функция, като предотвратява натрупването на излишни токсини в организма. Нейният прием оказва диуретичен ефект и облекчава болката в бъбреците.

    Проучванията показват, че тази гъба подобрява и възстановява чернодробната функция в случаи на увреждане, като например при хронична инфекция с хепатит В и С. В тези случаи обаче е необходимо да се приемат високи концентрации от нея.

  • Повишаване на физическата издръжливост: Това свойство на гъбата е открито от китайски спортисти, които печелят три световни рекорда на дълги разстояния по време на Седмите национални игри в Китай през 1993 г. Смята се, че приемът на висококонцентриран екстракт от гъбата води до по-добро снабдяване на клетките и тъканите на тялото с кислород.
  • Подсилва имунитета: Кордицепс повишава нивата на имунните клетки и насърчава производството на антитела в организма. По този начин гъбата осигурява защита от бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Освен това тя подпомага възстановяването след проведено лечение срещу рак.
  • Подобряване на сексуалната функция: Гъбата Кордицепс помага за повишаване нивата на тестостерон при мъжете. Освен това, тя повишава енергийните нива и репродуктивните възможности както при мъжете, така и при жените. Cordyceps sinensis може да стимулира секрецията на хормона „DHEA“ (Дехидроепиандростерон) от кората на надбъбречната жлеза, което стимулира сексуалната функция и енергия на двата пола.

Кордицепс 30% полизахариди

Редица проучвания показват полезните свойства на Кордицепс (Cordyceps sinensis) и благоприятния ефект на гъбата върху човешкото здраве. Нейният прием може да бъде от полза както при лечението на някои заболявания, така и за профилактика и поддържане на крепко здраве.

Източник:

https://www.thestar.com.my/metro/metro-news/2018/09/27/a-healthful-treasure